StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE "IZVOZNI PROIZVOD"

PRIJETI LI NAM EKOLOŠKA KATASTROFA Smeće ne smije preko granice

Piše PSD.
4. studenog 2016. - 14:48

Uredba Vlade Republike Hrvatske iz 2014.godine kojom se određuju granični prijelazi na području Republike Hrvatske preko kojih je dopušten uvoz otpada u Europsku uniju i izvoz otpada iz Europske unije nije obuhvatila granični prijelaz Neum.

Alternativno rješenje je ponuđeno kroz prijevoz otpada morskim putem preko pomorskog graničnog prijelaza u Dubrovniku, ali da apsurd bude još veći jedina trajektna linija iz Dubrovnika prema ostatku Hrvatske je ukinuta 2015. godine. Počev od danas zaustavljen je u cijelosti cestovni prijevoz svih vrsta otpada preko graničnog prijelaza Neum. Čistoća Dubrovnik ovog trenutka na čekanju ima više od deset šlepera različitih vrsta otpada.

Pelješke Općine Janjina, Ston i Orebić koje komunalni otpad inače temeljem ugovora između općinskih komunalnih tvrtki odlažu na neumsko odlagalište također od petka nemaju gdje sa smećem i njihovi su se kamioni miješanog komunalnog otpada vratili s granice.  Pelješko smeće odnosno njegovo odlaganje u BiH bili su tema prije nekoliko dana i na sjednici Parlamentarne skupštine BiH, gdje je Vijeće ministara BiH pitano  temeljem čega se  dopušta uvoz komunalnog otpada sa poluotoka Pelješac i njegovo odlaganje u Neumu budući da Hrvatska kao članica EU-a, ne može otpad odlagati u drugoj zemlji? Uslijedila je hitra reakcija s hrvatske strane kojom pelješke općine ostaju bez odlagališta iako ovaj problem postoji godinama.   

- Razlog svemu je Uredba Vlade RH iz 2014.godine kojom se određuju granični prijelazi na području Republike Hrvatske preko kojih je dopušten uvoz otpada Europsku uniju i izvoz otpada iz Europske unije, a koja nije obuhvatila granični prijelaz Neum. Alternativno rješenje je ponuđeno kroz prijevoz otpada morskim putem preko pomorskog graničnog prijelaza u Dubrovniku, ali da apsurd bude još veći jedina trajektna linija iz Dubrovnika prema ostatku Hrvatske je ukinuta 2015. godine – navodi direktorica dubrovačke Čistoće Nataša Gabričević. -  Čistoća Dubrovnik trenutno ima na čekanju više od deset šlepera različitih vrsta otpada, a na graničnom prijelazu su nam rekli kako su iz središnjice Carinske uprave  dobili nalog da strogo primjenjuju ovu Uredbu. Pokušavamo od mjerodavnih ministarstava dobiti odgovor to nam je činiti jer pelješke općine zbog ograničenog kapaciteta odlagališta Grabovica ne mogu sa smećem na dubrovačko odlagalište, a mi iz istoga razloga nemamo gdje sa prikupljenim krupnim i razvrstanim otpadom – rekla je N. Gabričević. Izvjesno je kako će se otpad iz dubrovačke europske eksklave  morati voziti preko trajektnog pristaništa u Trpnju, kako sada putuje živa stoka i riba, no za Općinu Trpanj, gdje je pristanište trajekta usred mjesta to je, kaže načelnik Jakša Franković, sasvim neprihvatljivo.

- Obzirom na dosadašnja iskustva gdje se ne poštuje dogovor da živa stoka prelazi preko Trpnja samo najranijim trajektom kako se ne bi ometao život u Trpnju, imamo razloga  strahovati da će isto biti s neorganiziranim prijevozom otpada. Neprihvatljivo je, a mislim i nezakonito, voziti zajedno na istom trajektu putnike, stoku i smeće, a već sada imamo brojne probleme zbog kamiona koji čekaju na ukrcaj. Za nas je to katastrofa, Trpanj je turističko mjesto imamo 140.000 turističkih noćenja i ne želimo to ugroziti. Imamo razumijevanja probleme drugih općina, ali za nas je prolazak kamiona sa smećem neprihvatljiv – kaže Franković  dodajući kako Ston, Janjina i Orebić mogu svoje smeće deponirati i na dva odlagališta na Korčuli i na dubrovačko.

Što će napraviti pitali smo i Vedrana Antunicu, načelnika Stona koji  dobro poznaje situaciju u trajektnom pristaništu u Trpnju, gdje kaže ne može čekati ni pet kamiona. Budući da ni oni kao ni Janjina i Orebić očito više neće moći svoj otpad izvoziti i odlagati na neumskom odlagalištu jedino im je rješenje pronaći drugo unutar Republike Hrvatske. Gdje će to biti, i kako će se ovaj problem riješiti, tek trebaju dogovoriti. MRK

20. travanj 2024 00:37