StoryEditorOCM
Crna kronikapandemijska presuda

Sjećate li se kontrolnih punktova, zabrana i ‘ausweisa‘? U poznatom splitskom kafiću se gostili u eri korone, kaznilo ih

Piše Mario Matana
12. svibnja 2024. - 14:19

Sjećate li se korone? I protupandemijskih mjera, testova i zabrana kretanja između općina, gradova i županija? Kad je svakih idućih 48 sati bilo ključno? Kad je bio potreban ausweis za prolazak kroz kontrolne punktove, kad su trgovine radile po posebnom režimu, a kafići bili ukinuti?

Pa su procvale benzinske postaje i automati s kavom-za-van, da bi odmah službe reagirale i na takve pojavnosti, kako se to kaže birokratskim jezikom. Tih mjeseci ste mogli nastradati samo zato što ste odlučili šetati ulicama, figurativno i doslovno, a policijske patrole su obilazile Žnjan, Bačvice, Rivu kako bi rastjerivale bilo kakvo ‘grupiranje‘...

A nema puno od te atmosfere straha i neizvjesnosti, gotovo postapokaliptične: tek dvije, tri godine, a nešto više je prošlo od četiri da je virus COVID-19 krenuo iz Wuhana. Kao da je sve to bilo u nekom drugom, paralelnom životu, brzo se ljudi oporave i zaborave na razne traume.

Zato nam kao neka vrsta podsjetnika, reminiscencije (nedavne) prošlosti dobro dođu – sudske presude! Evo, nedavno je vlasnik jednog lokala te pravna osoba, tvrtka, kažnjen zbog toga što je radio u doba korone.

image

Vladimir Dugandžić/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix

U pitanju je poznati splitski caffe bar Baoli na Gripama te Frano M. (28). Općinski prekršajni sud proglasio je krivim trgovačko društvo ‘Franjkić d.o.o.‘ i voditelja kafića jer su ‘7. prosinca 2020. godine u 22,15 sati u Osječkoj ulici obavljali ugostiteljsku djelatnost iako je rad ugostiteljskim objektima vrste caffe bar Odlukom Stožera civilne zaštite RH zbog epidemije Covid-19 zabranjen, a što je utvrđeno inspekcijskim nadzorom‘.

Na ročišta se nisu pojavljivali okrivljenici pa je splitski sud, na temelju zapisnika inspekcijskog nadzora, utvrdio da su doista te večeri posluživali pića u lokalu, čime su prekršili Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Viši turistički inspektor je, stoji u presudi, zatekao Sašu Franjkića (inače bivšeg direktora Parkova i nasada, koji je na čelno mjesto te gradske komunalne tvrtke došao kao čovjek Željka Keruma, kao član HGS-a) te šestoricu gostiju.

image

Saša Franjkić i Željko Kerum
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Zanimljive su i izrečene kazne. Predviđene su značajni novčani iznosi – za pravnu osobu, dakle firmu, i do 30 tisuća kuna za ovakav prekršaj, a za voditelja od tri do deset tisuća kuna – no čini se da su na sudu ipak vodili računa koliko danas ovi prekršaji zvuče zastarjelo. Pa je firma dobila 200 eura kazne, a voditelj okruglih sto eura, s tim da mogu platiti dvije trećine iznosa, ako to obave u roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 19:42