StoryEditor
Crna kronikanova poljoprivreda

Napuštena sela idealna za uzgoj: u Trilju i okolici cvate - marihuana

11. listopada 2020. - 20:58
U 10 akcija tijekom četiri mjeseca u cetinskom je kraju zaplijenjeno 21,5 kilograma marihuaneIlustracija/AFP

Dok se klasična poljoprivredna proizvodnja u cetinskom kraju zapostavlja, sve se češće otkrivaju novi "poljoprivrednici" koji se upuštaju u proizvodnju puno profitabilnijih kultura, u prvom redu opojne indijske konoplje.

E, sad, je li doista riječ o povećanju broja onih koji su se opredijelili za proizvodnju ove kulture ili je riječ o povećanoj uspješnosti policije u otkrivanju i sankcioniranju takvih "proizvođača" koji su ujedno i trgovci pa im MUP-ovci tijekom pretraga uz drogu redovito pronalaze i vage za precizna mjerenja "robe"? Skloniji smo mišljenju da je otkrivanje "poljoprivrednika" rezultat pojačanih policijskih aktivnosti.

Na čelo sinjske policijske postaje krajem prošle godine došao je novi načelnik koji je formirao svoju ekipu, a po onome što može zaključiti vanjski promatrač, naglasak je stavljen na prekršaje u prometu i zloporabu opojnih droga. I u ovom slučaju potvrđena je uzrečica da nova metla dobro mete.

Od početka lipnja u 10 uspješnih akcija policija je otkrila i obradila isto toliko "poljoprivrednika" i uz njih dvojicu čija je djelatnost bila dilanje amfetamina, a jedan preprodavač marihuane u ponudi je imao i speed. U tim akcijama otkriveno je, oduzeto i pripremljeno za uništavanje 327 biljaka indijske konoplje i 21,56 kilograma marihuane.

Od ukupnog broja otkrivenih uzgajivača indijske konoplje s triljskog područja bilo ih je šest, trojica su iz sinjskog kraja, a jedan je iz Vrlike. Na ostalom prostoru cetinskog kraja nisu otkriveni, što ne znači da ih nema. Svojevremeno se govorilo da krave u jednom selu uz rijeku Cetinu dok se vraćaju s ispaše imaju oči i obraze u obliku osmijeha jer su na meniju imale i indijsku konoplju.

S druge strane, novim "poljoprivrednicima" pogoduje demografsko pustošenje Dalmatinske zagore. Nije slučajno što je najveći broj uzgajivača "trave" otkriven na triljskom području. Taj grad ima 22 naselja, ali osim Trilja i njegova bližeg okruženja gdje broj stanovnika raste ili barem stagnira, naselja u rubnim brdsko-planinskim područjima doslovno se gase.

U takvim naseljima novi "poljoprivrednici" imaju na raspolaganju sve resurse za svoju proizvodnju, uz malo pažnje sigurni su da neće biti izloženi pogledima znatiželjnih ili onih koji bi ih po sili zakona bili dužni spriječiti takvu proizvodnju. Trilj smo uzeli samo kao ilustraciju jer je u navedenim policijskim akcijama na području Policijske postaje Sinj bio najistaknutiji.

Budući da se radi o izvanredno profitabilnim poslovima, kakvi su redom oni s druge strane zakona, zar treba sumnjati da takvih uzgajivača, možda u još većem broju, nema na drugim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. studeni 2020 05:27