StoryEditorOCM
Crna kronikaŠTO AKO VAM POLICIJA IZREČE PREKRŠAJNI NALOG

JESTE LI ZNALI: Novčanu kaznu možete zamijeniti zatvorom. Dan vrijedi 300 kuna!

26. prosinca 2019. - 10:56
Svakome od nas može se dogoditi da mu zbog prevelike brzine ili previše promila prometni policajac izreče prekršajni nalog s novčanom kaznom. Donedavno su na to mnogi samo odmahivali rukom, no zbog poduplanih kazni stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza stanje se korjenito promijenilo.

Policija tvrdi kako su višim novčanim kaznama preventivno utjecali na vozače, osobito prekršitelje iz skupine "četiri ubojice" u prometu (brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i uporaba mobitela tijekom vožnje). Izmijenjeni je zakon za najteže kršenje prometnih propisa, ovisno o ponavljanju prekršaja, uveo i obvezu izricanja zaštitne mjere te povećao broj negativnih brodova. Tako se vozačima koji su kroz naseljeno mjesto vozili 50 kilometara iznad maksimalno dopuštene brzine, a u praksi je to uglavnom brzina iznad 100 km/h, uvijek izriču 6 negativnih bodova i novčane kazne u rasponu od 10 do 20 tisuća kuna.

-Prvi put se izriče minimalno 10 tisuća kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od tri mjeseca. Ako se prebrza vožnja kroz naselje ponovi, tada su minimalna novčana kazna i broj bodova jednaki, ali se vozačka dozvola ovaj put oduzima na šest mjeseci, dok se u slučaju trećeg i svakog slijedećeg ponavljanja prekršaja prebrze vožnje kroz naselje izriče zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 mjeseci- rekao nam je načelnik Postaje prometne policije Dubrovnik Ante Vuletić.

Međutim, ako policija zaključi kako je uz novčanu kaznu veću od minimalne vozač dodatno zaslužio i zatvorsku kaznu, tada vozača uz prekršajni nalog upućuje ili vodi na Prekršajni odjel Općinskog suda te, takav prijedlog zahtjeva za višim iznosom kazne  obavezno mora valjano i argumentirati. Uložena žalba odlaže izvršenje kazne, a o prijedloženoj većoj kazni i mogućem zatvoru uvijek odlučuje sud. Recimo i to da je rok za plaćanje kazne osam dana, u kojem roku vozač plaća dvije trećine iznosa. Naravno, osim ako je vozač nije u mogućnosti platiti. Jer, ne zaboravimo da su dvije trećine minimalne novčane kazne zapravo jednake visini prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj. Kako malo tko "sa strane" ima dodatni izvor priuhoda temeljem kojeg bi kaznu mogao platiti a da ne osjeti posljedice po kućni proračun, razumljiva je bojazan vozača od poduplanih novčanih kazni.

Neslužbeno smo doznali kako na molbe prekršitelja sud, po pravilu, izlazi u susret građanima i omogućava plaćanje odmjerenih kazni u nekoliko mjesečnih rata. No, i takav je način plaćanja za mnoge građane "nemoguća misija" i nepodnošljiv pritisak na obiteljski proračun i inače opterećen režijama i cijenama prehrane u najskupljem hrvatskom gradu.

Postoji i rezervna opcija: to je mogućnost da se svakih 300 kuna kazne zamijeni za jedan dan zatvora o državnom trošku. Pa, tko voli, nek' izvoli. Naglasimo za one koji ne znaju: ako u roku 24 mjeseca vozači starosti do 24 godine prikupe 9 negativnih bodova, a stariji vozači 12 bodova, tada im se po odredbi zakona automatski oduzima i poništava vozačka dozvola na rok od dvije godine, a ispit mogu ponovno polagati tek po isteku kazne.

Nove mjere u smislu brzine već daju učinka: na dubrovačkom području od 1. kolovoza do konca studenoga u prebrzoj vožnji kroz naselje otkriven je 21 vozač dok je lani u istom razdoblju otkriveno samo 6 vozača, među ostalim i zbog više policijskih službenika i nadzornih kamera na terenu.

Izmijenjenim su zakonom povećane i kazne za alkoholizirane vozače: svaki alkoholizirani vozač s 0,51- 1,5 promila se isključuje iz prometa i gubi dozvolu na 12 sati, dok se oni s 1,5 promila i više obavezno vode na triježnjenje u postaju.
O tome koliko često vozači gledaju u dno čaše, ovise i visine kazni za alkoholiziranost. Tako se vozačima s utvrđenih 0,51-1 promila alkohola u krvi izriče novčana kazna od 3- 5.000 kuna, 3 boda i mjesec dana zabrane upravljanja vozilima. Idući put ih čeka to isto ali tri mjeseca, a treći i svaki idući put s tom razinom alkohola moraju računati na istu novčanu i bodovnu kaznu, ali i 6 mjeseci zabrane.

Vozači s utvrđenih 1-1,5 promila moraju računati na 4 boda i 5-15 tisuća kuna kazne te na 2 mjeseca zabrane za prvi put, 6 mjeseci (drugi) ili 9 mjeseci zabrane za treći i svaki idući put. Na kraju, vozači kojima se alkotestom utvrdi 1,51 i više promila alkohola u krvi uvijek moraju računati na 6 negativnih bodova i novčanu kaznu u rasponu 10- 20 tisuća kuna te prvi put 3 mjeseca zabrane, drugi put 6 a treći i svaki idući put na 12 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Sve ovo rekao nam je načelnik Postaje prometne policije dubrovačke PU Ante Vuletić koji hvali izvrsnu suradnju s Općinskim sudom i DORH-om. Vuletić kaže da su visoke kazne ponovno utjecale na broj u prometu zatečenih alkoholiziranih vozača: od početka primjene zakona s 0,51-1 promil zatečeno je 65 vozača (lani 77), s 1-1,5 promila 34 (lani 46) a s više od 1,5 promila zatečeno je 28 vozača (lani 32). Možda niste znali da vozačima mlađim od 24 godine ne smije biti izmjeren ni 0,1 promil. Inače, slijedi im kazna od 700 kuna ali ne bodovi i zaštitne mjere. No, olakotna okolnost je da plaćanjem u roku 8 dana uživaju popust od 50 posto.

REKORD: 20.000 kuna, 12 bodova i tri mjeseca zabrane!

Od početka primjene dopunjenog Zakona o sigurnosti prometa, u istočnom dijelu naše županije je najveća izrečena kazna za prekršaj brzine kroz naseljeno mjesto iznosila 11.600 kuna, 6 bodova i tri mjeseca oduzimanja dozvole. Vozač je ovog rujna zatečen pri kontroli u Mlinima i to mu je bio prvi prekršaj brzine. Glede brzine, pri kontroli na Dubcu u rujnu je rekordna kazna od 20.000 kuna, tri mjeseca zabrane upravljanja vozilom, čak 12 bodova i obavezno triježnjenje izrečena vozaču koji je imao 1,53 promila alkohola u krvi, ali ne i položen vozački ispit.

25. travanj 2024 18:52