StoryEditorOCM
Crna kronikaGOSPODARSKI KRIMINALITET

Trojac oštetio firmu za pola milijuna kuna, a župska poduzetnica prikrila 300 tisuća kuna

Piše PSD.
6. kolovoza 2019. - 17:07
Policijski službenici Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave dovršili su opsežna, višemjesečna kriminalistička istraživanja kojima je razotriveno niz počinjenih kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u dva odvojena trgovačka društva na području ove Policijske uprave - ističu u PU dubrovačko - neretvanskoj.

U prvom slučaju utvrđeno je postojanje osnovane sumnje kako su trojica zaposlenika u dobi od 38, 45 i 54 godine, jednog hotelskog trgovačkog društva na području Dubrovnika, počinili kaznena djela pronevjere, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i računalnog krivotvorenja, jer su tijekom 2017. i 2018. godine po izvršenoj naplati hotelskih usluga, po odlasku gostiju iz objekta smještaja, naknadno, neosnovano u informacijskom sustavu trgovačkog društva umanjivali cijene smještaja te su tako razliku stvano naplaćenog iznosa i iznosa na računima koje su naknadno ispisivali zadržavali za sebe pribavivši korist od preko 550 tisuća kuna, a sve na štetu imovine trgovačkog društva. Kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu u redovnoj proceduri.

U drugom slučaju utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 44-godišnja vlasnica i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Župi Dubrovačkoj koje se bavilo pružanjem izletničkih usluga, tijekom 2014. godine počinila kaznena djela zlouporaba u gospodarskom poslovanju, utaja poreza i carine i kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Navedena djela počinila je na način da nije prijavila sav prihod ostvaren od pruženih usluga te je dio prihoda zadržala za sebe na štetu imovine trgovačkog društva i ujedno oštetila državni proračun za neprijavljenu obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Ukupna pričinjena matijerijalna šteta iznosi preko 300 tisuća kuna. Kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.
16. travanj 2024 15:17