StoryEditorOCM
Crna kronikaNACIONALNA SREDIŠNJICA ZA USKLAĐIVANJE TRAGANJA I SPAŠAVANJA NA MORU

Noćas u Mljetskom kanalu, kod Prožurske luke spašena četiri brodolomca

3. kolovoza 2019. - 19:04
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru, od obale Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimiljeno je u relativno kratom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Najzahtjevnija te ujedno najpogibeljnija situacija dogodila se u Dubrovačkom akvatoriju, gdje je noćas 3. kolovoza u 1.19 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 u MRCC Rijeka zaprimljen poziv pogibelji s plastične brodice tipa "biser", dužine 8 metara s ukupno četiri osobe. Brodica se nalazila u Mljetskom kanalu na udaljenosti pola nautičke milje nedaleko Prožure. Voditelj brodice je prijavio havariju, odnosno javio da je brodica udarila u nešto neodređeno te da ubrzano prima more i tone. S njim su u brodici bili četvorica hrvatskih državljana, inače zaposlenici jednog ugostiteljskog objekta na Mljetu.

Odmah po zaprimanju te i informacije o poziciji havarije i potonuća, o događaju su informirani službenici Lučke kapetanije Dubrovnik te je istovremeno prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio, odaslana obavijest o događaju, kao i SOS- poziv pogibelji 'Mayday Relay', na koji su se ubrzo odazvali voditelji nekoliko plovila i uključili u spasilačku akciju prema poziciji, kamo su iz Lučke kapetanije Dubrovnik angažirali i motorni brod 'Nona Ana', s obzirom na njegovu blizinu.

U 02,44 sati iz Lučke kapetanije Dubrovnik dojavljeno je u MRCC Rijeka da su brodolomci pronađeni, od kojih su dvoje ukrcani na m/b 'Nona Ana' koja je tu noć bila u Sobri i pod zapovjedništvom kap Vlaha Pavličevića. Hrabra posada i njezin zapovjednik ni trenutka nisu dvojili o isplovljavanju u neizvjesnu noćnu akciju u roku od samo 10 minuta od zaprimljenog SOS- poziva. Akcija je, zahvaljujući prisebnosti i profesionalnosti dubrovačkih pomoraca okončana na najbolji mogući način. Skromni kapetan Pavličević nije želio pričati mnogo o akciji, tek nam je rekao kako su učinili ono što se mora i što bi učinio svaki hrvatski pomorac.

Neslužbeno smo doznali kako je jedan od spašenih brodolomaca imao slomljenu ruku te je akcija spašavanja bila još dramatičnija.

Drugo dvoje brodolomaca iz mora je spašeno od posade privatne brodice, čija se posada također odazvala SOS- pozivu te su se uključili u akciju spašavanja. Jedna spašena osoba u nesreći pretrpjela je težu tjelesnu ozljedu, u vidu loma ruke, stoga je iz Lučke kapetanije Dubrovnik angažirana medicinska pomoć iz Sobre, čime je ova akcija uspješno okončana.
23. travanj 2024 16:41