StoryEditorOCM
Crna kronikaPONOVLJENO SUĐENJE DAMIRU KATANIĆU PREKINUTO i PRIJE POČETKA

Obrana tražila izuzeće predsjednica sudskog Vijeća i Županijskog suda

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
4. travnja 2019. - 13:50
Ponovljena sudska rasprava Damiru Kataniću (45) kojeg dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za počinjeno razbojništvo na Gornjem Konalu, odgođena je prije nego je i počela. Naime, Katanićev branitelj, odvjetnik Ljubiša Drageljević iz Rijeke podnio je predsjednici Raspravnog vijeća Mariji Donatović Dabelić zahtjev za njezino te izuzeća predsjednice Županijskog suda u Dubrovniku Josite Begović, kao i njezina zamjenika, suca Đorđa Benussija.

Naime, branitelj svoj zahtjev temelji na tvrdnji da postoje osnovane sumnje u nepristranost i neovisnost sutkinje Donatović Dabelić, što predstavlja grubo kršenje prava okrivljenika na pošteno suđenje. Smatra da je sedam dokaznih prijedloga obrane odbijeno kao nevažno, što se posebno odnosi na utvrđivanje točne lokacije njegova mobitela, čime je Kataniću u obrani onemogućeno iznošenje krucijalnog dokaza. Tvrde da je optužnica bazirana isključivo na iskazu oštećene Maris Sturice i zapisniku o prepoznavanju koje je, prema njima, nezakonito obavljeno. Zbog svega traže da se dio "tzv. dokaza izdvoji iz spisa". Također, ukazuju i na temeljenje prvotne presude na nezakonitim dokazima, čime je počinjena bitna povreda kaznenog postupka, a na štetu okrivljenog Katanića". A izuzeće predsjednice Županijskog suda i njezina zamjenika temelji na tvrdnji da su znali za počinjene propuste tijekom sudskog postupka, ali je na to nisu i upozorili.

O zahtjevu će ubrzo odlučiti Vrhovni sud Hrvatske kao sud višeg stupnja u ovom kaznenom postupku.

Podsjetimo, Katanić se tereti da je 12. rujna 2017. godine oko 18 sati na Gornjem Konalu počinio oružanu pljačku uz ozbiljne prijetnje pištoljem po život Maris Sturice. Pljačka se dogodila u stanu u kojem je zajednički živjela sa sadašnjim suprugom Žarkom Knegom. Prema optužnici, Katanić se tereti da je iz stana odnio mali kućni sef koji je sadržavao 22.350 eura, 9 tisuća kuna, 900 US dolara i 5 britanskih funti, a ako mu se dokaže počinjenje prijeti mu kazna u rasponu od tri do 12 godina. Inače, prvotno izrečena presuda iznosila je tri godine i šest mjeseci, a Katanića na ponovljenom suđenju više ne zastupa njegova donedavna braniteljica, dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša. Umjesto nje braniteljski tim čine riječki odvjetnik Drageljević i njegov dubrovački kolega, odvjetnik Gašpar Lujak.

O nastavku suđenja čitajte detaljnije u novom, ovotjednom tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.
17. travanj 2024 00:30