StoryEditorOCM
Crna kronikaBALKANSKA RUTA

Naše službe istražuju gdje je bio i s kim se družio krvnik iz Novog Zelanda, a boravio je i u Dubrovniku 

Piše Jutarnji list/jutranji.hr
17. ožujka 2019. - 10:02
Brenton Harrison Tarrant, ubojica muslimanskih vjernika u Novom Zelandu, 25. prosinca 2016. godine sletio je zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku i zadržao se kratko u Zagrebu, da bi 28. prosinca izišao iz Hrvatske u autobusu na graničnom prijelazu Bajakovo i potom ušao u Srbiju, piše Jutarnji list.

Njegov boravak u Hrvatskoj krajem 2016. i u siječnju 2017. godine potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Kako piše Jutarnji, Tarrant je od 3. siječnja do 31. siječnja 2017. godine boravio u Hrvatskoj, u koju je ušao i izišao preko zagrebačke zračne luke. 

Prema podacima kojima raspolažu hrvatske obavještajne službe, Tarrant se u Hrvatsku vratio iz Bosne i Hercegovine 3. siječnja 2017. u kombiju na graničnom prijelazu Gornji Brgat - Ivanica. Istog dana stigao je u Zagreb i do 6. siječnja boravio u glavnom gradu Hrvatske, razgledavao turističke lokacije i zasad nema informacija o susretima s nekim sumnjivim osobama. Od 6. do 8. siječnja boravio je u Poreču, od 12. do 15. siječnja u Zadru, od 22. do 23. siječnja u Šibeniku, 24. siječnja bio je u Dubrovniku, a 30. siječnja vratio se u Zagreb. Već narednog dana napustio je Hrvatsku.

Uočljivo je da je njegovo kretanje u siječnju 2017. godine registrirano u turističkim objektima i u sustavu MUP-a i e-visitoru za oko pola mjeseca. Moguće je da je ostatak mjeseca proveo boraveći u vlastitom aranžmanu i neprijavljeno pa će tek trebati rekonstruirati gdje se kretao sve to vrijeme. Hrvatske sigurnosne službe i dalje će analizirati njegovo kretanje po Hrvatskoj kako bi se utvrdilo je li bilo sumnjivog ponašanja ili bilo čega povezanog s terorističkim aktivnostima, objavio je Jutarnji list.
19. travanj 2024 20:46