StoryEditorOCM
Crna kronikaPRED VATROGASCIMA JE BESANA NOĆ

VIDEO/PELJEŠKI PAKAO Izgorjele kuće, vatra ušla u Orebić, u pomoć stigla i Hrvatska vojska

Piše DV
25. rujna 2018. - 20:40
18:30
U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu.

Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama. 

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila.

17:00
Prema posljednjim informacijama županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, vatra je ušla u Orebić. Vatrogascima na terenu pridružili su se svi otočni DVD-ovi, Vela Luka, Blato, Smokvica, Lumbarda i Korčula. Vatrogasci s terena javljaju kako su naleti bure blaži pa su se u gašenje uključila tri kanadera, a u pripremi je i četvrti.

Ulažu se nadljudski napori za obranu kuća, nekoliko ih je već izgorjelo u zaseocima Mokalo i Stankovići. Trajekt iz Korčule i dalje pristaje u Trstenik, a vozni red mijenja se u dogovoru s vatrogasnim zapovjednicima. Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup, a na požarište u Orebić stigle su i kopnene snage.

Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu. Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je kako već nekoliko sati kontroliraju situaciju na požarištu. 

„Branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“ Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

Tijekom današnjeg dana 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno je s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.

16. travanj 2024 19:11