Vijesti Crna kronika

PELJEŠKI KANAL

POMORSKA NESREĆA Jahta udarila u brodicu koja se od siline udarca prepolovila i potonula

PELJEŠKI KANAL

Austrijska jahta jutros oko 11 sati, u Pelješkom kanalu, udarila je u motorni brod Roko, koji je srećom bio bez putnika. Od siline udarca brodica se prepolovila i potonula, a kapetan je lakše ozlijeđen.

- Jahtu je vozio austrijski državljanin, vozio je velikom brzinom pa je silina udarca bila prilično jaka. Radi se o motornom brodu Roko, dug je 8 i pol metara i može primiti do 30 ljudi, potreban je silovit udarac da se takav brod prepolovi. Mislim da je vozač jahte vozio prebrzo, vjerojatno je pričao s nekim pa nije vidio brodicu, ili je vidio u zadnji tren i pokušao izbjeći što, očito, nije uspio. Ne znam što ću dalje, moram razmisliti, u šoku sam – ispričao nam je Vlado Ilišković, vlasnik Renatl&Travel Agency Korkyra info, u čijem je vlasništvu potopljena brodica.

Roko je motorna brodica koja prevozi putnike od Perne do Korčule, i obrnuto. Kako neslužbeno doznajemo, oko 11 sati brodica je krenula iz Perne za Korčulu, na svu sreću bez putnika. Neki očevici s drugih plovila koji su se našli u blizini u trenutnu nesreće, spominju i mogućnost da je austrijski državljanin uključio autopilot, ali svi navode kako je jahta vozila neprilagođenom, prevelikom brzinom. Kapetan Roka je u šoku preveden u Orebić, zadobio je udarac u glavu, no bez težih posljedica.

- Nismo dobili još nikakav službeni izvještaj od nadležnih institucija iz Korčule, pa ne mogu pričati o detaljima. Mogu reći kako ovakve nesreće nisu česte, a kad se dogode imaju kobne posljedice za putnike, srećom, to jutros nije bio slučaj. Na moru vrijede gotovo ista pravila kao i na cesti, očevidom će se utvrditi tko je kome oduzeo prednost, je li netko od sudionika promijenio smjer u zadnji tren, i slično. Centar za praćenje pomorskog prometa u Splitu može detaljno dostaviti kretanja u tom dijelu Pelješkog kanala za vrijeme nesreće, sukladno tome može se tražiti odšteta – zaključio je David Radas, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, viši stručni savjetnik u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Vlasnik brodice Vlado Ilišković za sad ne razmišlja o tužbama, a Rokova je nova postaja – morsko dno.

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva
Završila je i četvrta zrakoplovna manifestacija "AERONAUT 4" u sklopu kojeg su se održale razne aktivnosti za sv...
Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 26. ožujka bez vode će biti stanovnici u Ulici Iva Vojnovića (od Janjinske u...
Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića