Vijesti Crna kronika

PREVARILI STARIJEG LOPUĐANINA

MILIJUNSKA PRIJEVARA NA LOPUDU Produžen istražni zatvor za dvoje okrivljenika

PREVARILI STARIJEG LOPUĐANINA

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je pred Općinskom sudom u Dubrovniku optužnicu protiv dvoje državljana Republike Hrvatske (1953. i 1968.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare i krivotvorenja isprave. Okrivljenicima se stavlja na teret da su; zajednički i dogovorno i u nakani da se nepripadno okoriste u većem iznosu; u točno neutvrđenom vremenu tijekom studenog 2017. godine pribavili dva neautentična ugovora o kupoprodaji nekretnina, u kojima se neistinito navodi da je prvookrivljena hrvatska državljanka kupac, a oštećeni hrvatski državljanin (1933.) prodavatelj većeg broja nekretnina na otoku Lopudu i na tim ugovorima se nalaze lažni potpisi prodavatelja, kao i neautentična ovjera potpisa javnog bilježnika.

Okrivljenici su 28. studenoga 2017. podnijeli Općinskom sudu u Dubrovniku (Zemljišnoknjižnom odjelu) prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na tim nekretninama kojima su priložili navedene neautentične ugovore, pa su službenici Zemljišnoknjižnog odjela spomenutog suda; u uvjerenju da su priloženi ugovori autentični; 9. siječnja 2018. donijeli rješenja kojima se dopušta uknjižba prava vlasništva na ime prvookrivljenice. Time je prvookrivljenica pribavila nepripadnu imovinsku korist u točno neutvrđenom iznosu, a svakako većem od 60.000,00 kuna na štetu oštećenika. 

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od početka studenog 2017. pa do 20. veljače 2018.; zajednički i dogovorno i u nakani da se nepripadno okoriste u većem iznosu; pribavili više neautentičnih punomoći na ime oštećenika te neautentičnu osobu iskaznicu na njegovo ime i lažno predočavali djelatnicima raznih banaka kako su oni ovlašteni raspolagati novčanim sredstvima s bankovnih računa na ime oštećenika. Bankovni službenici tih banaka bi im povjerovali te im omogućili raspolaganje novčanim sredstvima s računa oštećenika, pa su tako u više navrata podizali novčane iznose u gotovini, a novčane iznose prebacivali na račun prvookrivljenice, kao i na bankovni račun trgovačkog društva registriranog u Republici Hrvatskoj i u vlasništvu drugookrivljenika. Drugookrivljenik je potom te iznose podizao u gotovini s računa tog trgovačkog društva te su ih oboje okrivljenika podijelili u za sada neutvrđenim omjerima, čime su se ukupno nepripadno okoristili za iznos od 1.077,044,94 kune, a na štetu oštećenika.

Okrivljenicima je na prijedlog ovog državnog odvjetništva produljen istražni zatvor na temelju Zakona o kaznenom postupku.

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Dio Šumeta danas bez vode

Dio Šumeta danas bez vode
Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 24. siječnja bez vode će biti zapadni dio sela Šumet u vremenu od 9.00 do 13....
Dio Šumeta danas bez vode