StoryEditorOCM
Crna kronikaPREVARILI STARIJEG LOPUĐANINA

MILIJUNSKA PRIJEVARA NA LOPUDU Produžen istražni zatvor za dvoje okrivljenika

Piše DV
24. srpnja 2018. - 10:41

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je pred Općinskom sudom u Dubrovniku optužnicu protiv dvoje državljana Republike Hrvatske (1953. i 1968.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare i krivotvorenja isprave. Okrivljenicima se stavlja na teret da su; zajednički i dogovorno i u nakani da se nepripadno okoriste u većem iznosu; u točno neutvrđenom vremenu tijekom studenog 2017. godine pribavili dva neautentična ugovora o kupoprodaji nekretnina, u kojima se neistinito navodi da je prvookrivljena hrvatska državljanka kupac, a oštećeni hrvatski državljanin (1933.) prodavatelj većeg broja nekretnina na otoku Lopudu i na tim ugovorima se nalaze lažni potpisi prodavatelja, kao i neautentična ovjera potpisa javnog bilježnika.

Okrivljenici su 28. studenoga 2017. podnijeli Općinskom sudu u Dubrovniku (Zemljišnoknjižnom odjelu) prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na tim nekretninama kojima su priložili navedene neautentične ugovore, pa su službenici Zemljišnoknjižnog odjela spomenutog suda; u uvjerenju da su priloženi ugovori autentični; 9. siječnja 2018. donijeli rješenja kojima se dopušta uknjižba prava vlasništva na ime prvookrivljenice. Time je prvookrivljenica pribavila nepripadnu imovinsku korist u točno neutvrđenom iznosu, a svakako većem od 60.000,00 kuna na štetu oštećenika. 

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od početka studenog 2017. pa do 20. veljače 2018.; zajednički i dogovorno i u nakani da se nepripadno okoriste u većem iznosu; pribavili više neautentičnih punomoći na ime oštećenika te neautentičnu osobu iskaznicu na njegovo ime i lažno predočavali djelatnicima raznih banaka kako su oni ovlašteni raspolagati novčanim sredstvima s bankovnih računa na ime oštećenika. Bankovni službenici tih banaka bi im povjerovali te im omogućili raspolaganje novčanim sredstvima s računa oštećenika, pa su tako u više navrata podizali novčane iznose u gotovini, a novčane iznose prebacivali na račun prvookrivljenice, kao i na bankovni račun trgovačkog društva registriranog u Republici Hrvatskoj i u vlasništvu drugookrivljenika. Drugookrivljenik je potom te iznose podizao u gotovini s računa tog trgovačkog društva te su ih oboje okrivljenika podijelili u za sada neutvrđenim omjerima, čime su se ukupno nepripadno okoristili za iznos od 1.077,044,94 kune, a na štetu oštećenika.

Okrivljenicima je na prijedlog ovog državnog odvjetništva produljen istražni zatvor na temelju Zakona o kaznenom postupku.

25. travanj 2024 01:03