Vijesti Crna kronika

PRIOPĆENJE USKOK-a

PODIGNUTA OPTUŽNICA Bivši pročelnik ureda za katastar i četvero geodeta osumnjičeni za kaznena djela

PRIOPĆENJE USKOK-a

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana među kojima je i bivši pročelnik Područnog ureda za katastar Dubrovnik, pišu u službenom priopćenju iz USKOK-a. Optužnica je podignuta protiv D. M. (1954.), B. P. (1969.), S. Č. (1976.). B. I. (1966.), P. Ć. (1984.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljenom, kao pročelniku Područnog ureda za katastar Dubrovnik, Državne geodetske uprave, stavlja na teret da je, od početka 2010. godine do 23. svibnja 2016., s više stranaka dogovorio da će im, uz novčanu nagradu, izraditi geodetske projekte za izgradnju stambenih građevina ili za promjenu oblika katastarskih čestica, iako je znao da nije ovlašten za izradu takvih projekata.

Kako bi prikazao da je geodetske projekte izradila ovlaštena osoba,  s II., III., IV. i V. okr. vlasnicima Ureda ovlaštenog inženjera geodezije i trgovačkih društava registriranih za obavljanje geodetskih poslova, dogovarao je da će tako sačinjene projekte potpisati i ovjeriti pečatom svojih Ureda. Nakon što su tako sačinjeni geodetski projekti predani Područnom uredu za katastar Dubrovnik, prvookrivljenik je iste ovjeravao svojim potpisom i pečatom, čime je potvrdio da su isti izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i da odgovaraju svrsi za koju su izrađeni.

Nadalje, prvookrivljeni je, od početka listopada 2015. do ožujka 2016. godine, na nagovor i traženje IV okr., kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva registriranog za obavljanje stručnih geodetskih poslova, a u cilju pribavljanja koristi tom trgovačkom društvu, u najmanje dva navrata svojim potpisom i pečatom Područnog ureda za katastar Dubrovnik izvršio ovjeravanje geodetskih projekata koje je izradilo navedeno društvo, iako isti nisu bili izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i kao takvi nisu mogli biti potvrđeni od strane Područnog ureda za katastar Dubrovnik.

Na opisani način prvookrivljeni je pribavio nepripadnu imovinsku korist od ukupno najmanje 40.700,00 kuna i 4.300 eura. U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Šetnja kroz šest stoljeća Orlanda

Šetnja kroz šest stoljeća Orlanda
Predavanje povjesničara umjetnosti Ivana Viđena „Crtice iz povijesti dubrovačkoga Orlanda“ koje će se održati u ...
Šetnja kroz šest stoljeća Orlanda

FOTO Veselje uz izložbu i poeziju

FOTO Veselje uz izložbu i poeziju
Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Domu za starije osobe Dubrovnik svečano je otvorena izložba likovnih ...
FOTO Veselje uz izložbu i poeziju

Zapadni dio Čilipa sutra bez vode

Zapadni dio Čilipa sutra bez vode
"Zbog radova na vodoopskrboj mreži, sutra, 17. listopada 2019. g., bez opskrbe vodom od 10h do 13h bit će zapadn...
Zapadni dio Čilipa sutra bez vode