StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDOM ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Zelić i Vlahušić proglašeni krivima i osuđeni na po 6 godina zatvora

2. ožujka 2018. - 13:49

Zbog toga što su požarom izazvali opasnost za život i imovinu veće vrijednosti, nezaposleni elektroinstalater Zrinko Zelić (22) i pomoćni konobar Leonel Vlahušić (26) prvostupanjskom su presudom dubrovačkog Županijskog suda oglašenmi krivima i osuđeni svaki na po šest godina zatvora.

Vijeće Županijskog suda je utvrdilo kako je nepobitno dokazano da su mladići 22. večljače prošle godine, dogovorno i zajednički u cilju osvete Paulu Kalauzu Wregu došli do njegove obiteljske kuće, Villa Sunčanice i podmetnuli požar od posljedica kojeg je kuća u cjelosti izgorjela, dok je starica Ivila Kalauz (82) zadobila teške opekotine na 70 posto površine tijele, od posljedica kojih je šest dana kasnije preminula u splitskom KBC Firule.

Osuđenima se u odsluženje izrečene kazne priznaje period kojeg su od 23. veljače 2017. proveli u istražnom zatvoru. Recinmo i to kako je prema presudi, utvrđeno da je Zelić nogom probio ulazna vrata ville te rukama otvorio prozor sobe u kojoj su potom obojica zapalili madrace, te se požar proširiio na cijelu kuću.

Iako su osuđenici tijekom postupka tvrdili da nisu htjeli izazvati požar s teškim posljedicama, argumentaciju za izrečenu
presudu Vijeće Županijskog suda je našlo i u izjavama neposrednih cjedoka Aldina Kolašinca, Denisa Spahića i Zdravka Galića, te u izraženoj bešćutnosti nakon počinjenja paljevine, kada su - podsjetimo- na Porporeli pjevali "Gori gora, gori borovina".   

Neslužbeno doznajemo kako su branitelji osuđenih mladića, odvjetnici Dragan Pištalo i Ana Birimiša, najavili žalbe na presudu Vrhovnom sudu RH, a posebno će se žaliti na aboliranje preostale trojice sudionika događaja, što je prema njima od počatka bila najslabija točka optužnice kojom su okrivljeni njihovi klijenti. Odvjetnica Birimiša je za naš portal izjavila kako je "sudski postupak obavijen velikim tragedijama i teškim životnim sudbinama" te dodala da može izjaviti još samo kako je "ovo postupak u kojem nema pobjednika".

Za očekivati je da će se žaliti i zamjenica županijskog državnog odvjetnika Katija Kristović, tako da će do pravomoćnosti presude najvjerojatnije doći nakon poravorijeka Vrhovnog suda RH

18. travanj 2024 08:37