StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDOM DUBROVAČKOG OPĆINSKOG SUDA

Andro Vlahušić kriv zbog klevetanja predsjednika DPDS-a Denisa Orlića

15. veljače 2018. - 15:11

Zbog višestrukog iznošenja neistinitih tvrdnji i klevete privatnog tužitelja Denisa Orlića koji je u to vrijeme obnašao dužnost predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine, bivši je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Dubrovniku oglašen krivim i osuđen nanovčanu kaznu od 50 prosječnih dnevnih dohodaka u Republici Hrvatskoj, odnosno na ukupno 9.935 kuna.

Sud je utvrdio da je bivši gradonačelnik na portalu dubrovacki.hr 16. prosinca 2014. izjavio da se sve ono što je tada Orlić rekao na splitskom Županijskom sudu temelji najvećim dijelom na lažnom iskazu Orlića. Javno sam rekao u gradskoj Vijećnici i na Vrhovnom sududa je Orlić lažno svjedočio. To je samo jedna epizoda u epskom ratu rtko će upravljati prihodom od najvrijednije dubrovačke imovine, gradskih zidina: Gradsko vijeće ili skupina ljudi koji pušu u isti rog s Orlićem.

Utvrđeno je kako je Vlahušić produljeno kazneno djelo klevete počinio i drugim izjavama, kao 24. siječnja 2015. na portalu DuList "Odgovorno tvrdim da je presuda Vrhovnog suda temeljena na lažom iskazu Denisa Orlića" te 10. veljače 2015. na portalu dnevnik.hr "Ne opterećujem nikoga, nitko me ne moža pozivati da dam ostavku. Slobodan sam čovjek i radim što hoću. Poštujem odluku VSH ali naglašavam: propust sam napravio jer sam vjerovao suradniku Peru Vićanu koji je cijelo vrijeme šutio" te ponovio kako će tužiti predsjednika DPDS-a Orlićaza lažno svjedočenje.

Sud je utvrdio kako je Vlahušić klevetničke izjave izrekao i na portalima index.hr, dubrovnikpress.hr te portaloko.hr, na kojima o svom trošku mora po pravomoćnosti i objaviti presudu.

U obrazloženju presude je naglašeno kako je presuda splitskog Županijskog suda potvrđena i pravomoćna te je, ako sumnja u lažni iskaz, Vlahušić mogao podnijeti ustavnu tužbzu ili to prijaviti DORH-u. Sud smatra da nije utemeljeno njegovo opravdanje kako nije imao vremena za to ili angažirati odvjetnika koji bi to umjesto njega obavio i stoga što je našao vremena angažirati odvjetnika Tomislava Grahovca za obranu po privatnim tužbama.

Inače, uz izuzetak Orlićeva branitelja, odvjetnika Hadžiomerovića, na izricanju presude nisu se pojavili ni Orlić ni Vlahušić koji po pravomoćnosti presude mora platiti i 1.000 kuna sudskih paušalnih troškova kao i troškove obrane Orlićeva branitelja.


 

20. travanj 2024 16:04