StoryEditorOCM
Crna kronikaNASTAVAK SUĐENJA ZA RAZBOJSTVO

Svjedočili roditelji optuženog Damira Katanića

14. veljače 2018. - 18:09

Svjedočenjem Mirka i Zorke Katanić te Milice Katanić, roditelja i supruge Damira Katanića, a potom i susjede Jelene Zvono, danas je na dubrovačkom Županijskom sudu nastavljena sudska rasprava Damiru Kataniću kojeg optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku tereti za počinjeno razbojstvo 12. rujna prošle godine na Gornjem konalu u stanu Žarka Knega i Maris Sturice.

Damirov otac Mirko je vrlo detaljno i do u minut precizno pojasnio slijed događaja od 17,30 do 18,30 sati na dan kad je počinjeno razbojstvo ustvrdivši da je njegov sin Damir tada bio u roditeljskoj kući te da je tada mobitelom kontaktirao s unukom Adrianom. Kako je pozivom vojnog časnika- artiljerca vezan za analitiku, mogao se steći dojam da je Mirko bio precizan i siguran u iskazu u kojem je za 20 tisuća kuna pronađenih u ormaru Damirove sobe rekao da su dar za održavanje broda kojeg su malo prije toga prodali. No, upravo je tako preciznom iskazu prigovorio zastupnik oštećenog Knega, odvjetnik Maroje Matana.

Zorka Katanić je, također, opisala događaje tijekom popodneva na dan razbojstva te ustvrdila da je tada inspektoru Zoranu Tikvici rekla:- Ako ste pronašli 20 tisuća kuna ili do tog iznosa, to je novac od prodaje broda kojeg sam dala sinu. Majka je tada ustvrdila da je u svemu doista oštećen Knego, dok je za nju prvoosumnjičena Maris Sturica. Odvjetnik matana je prigovorio i istinitosti njezina iskaza glede vremenskog okvira kobnog dana.

Katanića brani dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša koja je detaljno ispitala i svjedokinju Jelenu Zvono, inače susjedu kojoj se Maris obratila odmah nakon razbojništva. Jelena se sjetila dolaska Maris na njena vrata i poziva na broj 112 s kojeg su je prespojili policiji. Ona je prepričala razgovor i detalje o razbojstvu koje je rekla na telefon, i da su joj potom dali tabletu "normabela" za smirenje od pretrpljenog šoka.

Okrivljenikova supruga je također opisala događaje kobnog poslijepodneva i prvi put navela i obavljeni videopoziv, te navela kako je Damira vidjela u društvu susjeda Mata Garvana nakon što su se vratili s Gornjeg konala na kojem se, kako su joj rekli, "nalazi gomila ljudi zbog pljačke 100 tisuća eura".

Od više predloženih novih svjedoka, Sudsko vijeće ŽSD je prihvatilo svjedočenja susjede Rafaele Vodopivec i optuženikova sina Adriana, a kao svjedoci su odbijeni inspektor Tikvica i susjed Garvan, kao i obavljanje rekonstrukcije događaja.

Detaljnije pročitajte u novom, tiskanom izdanju "Dubrovačkog vjesnika"

25. travanj 2024 19:55