StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU

Presuda za razbojništvo tek 14.veljače

18. siječnja 2018. - 14:22

Na dubrovačkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje dubrovačkom elektrotehničaru Damiru Kataniću (45) kojeg optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku tereti da je 12. rujna prošle godine oko 18 sati počinio razbojništvo u stanu zgrade na adresi Gornji Kono 55-a. DORH ga tereti da je ušao u stan Žarka Knega koji je tada bio odsutan te uz prijetnju pištoljem, od njegove djevojke Maris Sturica (28) oduzeo kućni sef u kojem se nalazilo 22 tisuće eura, 9 tisuća kuna, 900 US dolara i 5 britanskih funti.

Ulazeći u sudnicu, Maris Sturica je zaplakala, što je na upit predsjednice Sudskog vijeća objasnila strahom kojeg još ima zbog prepoznavanja osobe koja ju je kobnog poslijepodneva opljačkala.

Katanić je izjavio kako nije kriv te je otvoren sudski dokazni postupak u kojem je prvo saslušan Knego. On je vrlo precizno opisao sadržaj sefa, čak i broj pojedinih novčanica u iznosima od 500, 200 i 100 eura, a tako i svih ostalih banknota, te obrazložio koliko mu je otac dao, a što je njegova ušteđevina i novac u koverti s oznakom EYS namijenjen neimenovanoj osobi u Rijeci kojoj je tu kovertu trebao predati. On je ustvrdio kako je Maris znala šifru sefa koji se nalazio prekriven odjećom u ormaru spavaće sobe, a o razbojstvu mu je istog dana oko 19 sati javio prijatelj Krešimir Krmek.

Maris Sturica je vrlo detaljno pisala cijeli događaj i čovjeka koji je u stan upao s crnim pištoljem kojeg je držao s obje ruke:
-Mislila sam da je došao ubiti me, ali mi je rekao da mi neće ništa biti ako budem pametna. Na glavi je imao smežuranu kapu i nakon što je spustio preko lica vidjela sam da je to tzv. fantomka te me upitao:- Znaš li kome ti je muž dužan? Dužan je u Crnoj Gori! Bilo me strah za vlastiti život, a kad sam izvadila sef iz ormar on je iz stražnjeg đepa izvukao bijelu kesu u koju sam ga stavila, a on ga potom prigrlio s obje ruke, ne ispuštajući iz desne ruke pištolj. Na njegov zahtjev sam morala poslovni i privatni mobitel baciti u WC-školjku, a tada mi je rekao da ga njegovi čekaju vani i da se deset minuta ne mičem. Vani sam čula kretanje vozila ali nisam sigurna je li se razbojnik upravo s njim udaljio.

Stueica je vrlo detaljno opisala osobu koja je počinila razbojstvo, što je pojasnila:- Vizažistica sam i uočavam detalje lica, a kao magistar diplomacije naučila sam komunikaciju i u 5- 10 sekundo prije nego je fantomku spustio preko lica zapamtila sam kako izgleda i koliko je visok, ali i grezi, skoro seljačko govor koji je bacao na crnogorski izričaj ali riječi tog jezika nije koristio.
Recimo i to da se nastavak i završetak suđenja očekuju 14. veljače kada će se predočiti usvojeni dokazni prijedlozi koje je predložila Katanićeva brtaniteljica, dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša.

Ostale detalje i šire izvješće sa suđenja pročitajte sutra u tiskanom izdanju i novom broju Dubrovačkog vjesnika.

17. travanj 2024 20:16