StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU

Nakon paljevine Ville, na Stradunu pjevali "Gori gora, gori borovina"!

7. prosinca 2017. - 15:25

-Ne osjećam se krivim- glasio je istovjetni odgovor nezaposlenih mladića iz Nove Mokošice, elektroinstalatera Zrinka Zelića (21) i konobara Leonela Vlahušića (25), koje optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva tereti za da su 22. veljače ove godine oko 22,15 sati dogovorno i zbog osvete u obiteljskoj kući, odnosno Vili Sunčanica podmetnuli požar, posljedica kojeg je nastala velika materijalna šteta i smrt starice Ivile Kalauz. Starica je zadobila ozljede trećeg stupnja odnosno na 80 posto površine tijela te je od posljedica požara preminula šesti dan u KBC Split.

Prvog dana navedene sudske rasprave u kaznenom postupku kao svjedok je nazočio Paul Kalauz Wreg koji je izrazio razočaranost takvim odgovorima optuženih za koje je do nedavno mislio da su mu prijatelji, a zapalili su mu obiteljsku kuću i ubili majku. On je ustvrdio da ih je relativno dugo poznavao i s njima pio i jeo u stanu Ville Sunčanica, te da ih je pomagao i darivao. S njihovim je posjetama povezao nestanke kamere, novca, parfema i tri požara koja su u kući izbila prije onog kobnog u veljači. Priznao je da je Zeliću kupio motor kao poticaj da položi vozački ispit i lakše se zaposli, ali ga je uzeo natrag nakon sugestije njegove sestre i majke. Ignorirao je upozorenja obitelji na njihovo dolaske i ponašanje te opisao što se događalo u noći kobnog požara te odlazak majke iz predvorja u kupatilo međukata ville.

Branitelji okrivljenika, poznati dubrovački odvjetnici Dragan Pištalo i Ana Birimiša, izrazili su mu sućut i odrekli se uvodne riječi, naglasivši kako će bitno iznijeti u svojim završnim riječima.

Svjedok Aldin Kolašinac je opisao kako su on, okrivljenici i svjedoci Zdravko Galić i Denis Spahić upali kroz razbijena vrata ville u koju su pošli nakon pjanske najave Zrinka i Leonela da "idu prebiti Paula" te ustvrdio da im je ostalima zapravo "samo čuvao stražu".

I svjedok Galić je čuo da se "Zrinko i Leon žele obračunati s pededom paulom jer ih je prijavio policiji za krađu parfema" te opovrgnuo svoj ulazak u knjižnicu ville ali i priznao da je vidio kako okrivljeni upaljačima pale madrace na podu, ali i da ih je upozorio kako "možda u kući ima djece". Priznao je da su nakon paljevine četvorica od njih na Stradunu pjevali "Gori gora, gori borovina" te da je u povratku neko vrijeme promatrao intervenciju vatrogasaca na gašenju ville, a čak je minutu i razgovarao s policajcem. Sjetio se da je po dolasku doma posredstvom facebooka od Leona dobio link o požaru s jednog portala, uz poruku:
- Vidi ovo, ha ha!

20. travanj 2024 01:05