StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDOM ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Dvije godine za pokušaj ubojstva u Klubu pomoraca

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
31. kolovoza 2017. - 17:06

Zbog pokušaja ubojstva hrvatskog ratnog vojnog invalida Gorana Žuvele 3. prosinca 2016. godine oko podneva u Klubu pomoraca "Miho Pracat" u povijesnoj jezgri Grada, u Ulici kneza Damjana Jude, umirovljeni hrvatski branitelj Željko "Žika" Raguž (46) oglašen je krivim i osuđen na dvije godine zatvora. Sud je zaključio da je u dokaznom postupku potvrđena optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva prema kojoj je Raguž, nožem oštrice duge 9,5 cm s leđa pokušao ubiti Žuvelu u predio između vrata i lateralnog ruba lijevog ramena, probivši mu odjeću i zadavši ubodnu ranu duboku 1,5 cm a koja je okarakterizirana samo kao lakša tjelesna ozljeda i bez tragične posljedice po Žuvelu.

Prema presudi izrečenoj ispod minimalno moguće, Raguž mora snositi i sudske troškove, a izričući presudu sud je za Raguževu obranu zaključilo da je iskrena i realna te joj je povjerovalo u svemu osim dijelu u kojem tvrdi da nije htio ubiti Žuvelu. Sudsko vijeće je povjerovalo Ragužu i to da je bio isprovociran te nije htio sukob, a stav je suda: da je Raguž htio samo zaprijetiti, ne bi Žuvelu nožem ubo baš u vitalni dio tijela.

Inače, Ragužu se kao već odsluženi dio kazne priznaju četiri mjeseca provedena u istražnom zatvoru. Danas su na prijedlog optuženikove braniteljice, dubrovačke odvjetnice Vedrane Belin, kao svjedoci obrane saslušani Davor Jurin, Eduard "Edo" Šuljak, Pero Đuraš "Medo", Nikola Arkulin i Zvonko Dubravčić. Oni su svjedočili na okolnosti verbalnih prijetnji koje je Žuvela uputio optuženiku u jutarnjim satima na dan kad je pokušao ubojstvo.

Na kraju dokaznog postupka svjedočio je i okrivljeni Raguž, ali o svemu mnogo detaljnije čitajte sutra u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.

20. travanj 2024 09:22