Vijesti Crna kronika

EPILOG AKCIJE SPAŠAVANJA DUBROVAČKE PLANINARKE

Planinarka HPD Sniježnica izvrsno se oporavlja nakon ugriza poskoka

EPILOG AKCIJE SPAŠAVANJA DUBROVAČKE PLANINARKE

Planinarka konavoskog HPD Sniježnica Marina Maslek, nakon ugriza poskoka na području hercegovačke planine Prenj, uspješno se oporavlja u mostarskoj bolnici 'Dr. Safet Mujić'. Priča s ugrizom opasne otrovnice tako je dobila sretni završetak zahvaljući prisebnoj reakciji planinara ali i bosanskohercegovačke Gorske službe spašavanja koji su u rekordnom vremenu Marinu helikopterom Oružanih Snaga BiH žurno prebacili do bolnice u Mostaru gdje je liječnički zbrinuta.
 
Prema riječima pročelnika Stanice HGSS Dubrovnik Zorana Čabrila, s Marinom je planinario poznati dubrovački planinar Lazar Badanjac. Marina je inače poznata mlada dubrovačka odvjetnica a planinarenje joj je strast i ljubav koju je oduvijek iskazivala. Prema podacima naših kolega BiH- novinara, Lazar Badanjac je pružio prvu pomoć do dolaska spasilaca koji su planinarku s improviziranog helidroma na platou napuštenog planinskog sela Grabovčići preuzeli i transportirali. U helikopteru je bila i liječnica koja je skrbila o Marini i dala joj spasonosni serum protiv zmijskog otrova i prije dolaska u mostarsku bolnicu.

Podsjetimo: do ugriza zmije došlo je, kako je priopćeno iz postaje HGSS Čitluk- Međugorje u nedjelju oko 12 sati, dok su se planinari kretali planinskom stazom prema vrhu Lupoglav. Poziv za pomoć upućen je ubrzo nakon toga a zahvaljujući lijepom vremenu u koordiniranoj spasilačkoj akciji iskazali su se i članovi planinarskih društava i GSS Mostar i Jablanica.

-Federalna uprava Civilne zaštite BiH je žurno angažirala vojni helikopter Oružanih snaga koji je u rekordnom vremeno odletio do mjesta najbližeg lokaciji ozlijeđene planinarke, što su spasioci uspjeli kvalitetno locirati. Obzirom na visinu planine i karakteristike tog planinskog masiva, može se reći da je sve obavljeno kao školski primjer dobro realizirane akcije u kojoj je sudjelovalo ukupno 25 spašavatelja- medijima su priopćili iz Federalne uprave Civilne zaštite BiH. 

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Propovjedaonica i Kraljevstvo nebesko

Propovjedaonica i Kraljevstvo nebesko
Na centralnom reljefu propovjedaonice u franjevačkoj crkvi prikazana je Blažena Djevica Marija kako sjedi na kra...
Propovjedaonica i Kraljevstvo nebesko

TREĆA HL - JUG Sreća, ispada samo jedan!

TREĆA HL - JUG Sreća, ispada samo jedan!
Hrvace su odnijele sva tri boda iz Opuzena. Podvornica je 'potonula' na startu drugog dijela prvenstva četiri mi...
TREĆA HL - JUG Sreća, ispada samo jedan!