StoryEditorOCM
DubrovnikPOLICIJSKO IZVJEŠĆE

Švercao smrznuto meso i mobitele

Piše DV
27. ožujka 2017. - 15:54

U večernjim satima u četvrtak, 23. ožujka, izlaznoj graničnoj kontroli na MCGP Karasovići pristupilo je teretno vozilo s prikolicom, albanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 50-godišnji albanski državljanin.
Prilikom pregleda vozila djelatnici carine i policije pronašli su preko 700 kg smrznutog mesa koje je osumnjičeni imao namjeru prokrijumčariti izbjegavajući mjere carinskog nadzora te je, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u kazneno djelo izbjegavanje carinskog nadzora, doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
Pregledom vozila pronađena su i 742 mobilna uređaja i 1000 komada medicinskih čašica za vakum terapiju, za koju robu osumnjičeni nije podnio carinsku deklaraciju, zbog čega je procesuiran od djelatnika carine.
U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 12 prometnih nesreća. Radi s o tri prometne nesreće s materijalnom štetom i devet s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba zadobilo teže, a osam osoba lakše ozlijede.
Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 461 represivnu mjeru od čega izdvajamo 192 mjere poduzete zbog prekoračenja brzine, 30 mjera poduzetih prema vozačima koji za vrijeme vožnje nisu imali upaljena dnevna ili kratka svjetla, 79 mjera poduzetih zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet mjera poduzetih prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola.
U prometnoj nesreći koja se dogodila u popodnevnim satima u subotu, 25. ožujka na predjelu Duboke Ljute, teže je ozlijeđena jedna osoba.
Do prometne nesreće je došlo kada je 34-godišnji vozač, upravljajući osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka, ulazeći u zavoj, izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju na dubinu od oko 70 metara.
Vozač je zadobio teže ozlijede (neopasne po život), te je nakon ukazane liječničke pomoći zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.
Ljetno računanje vremena - nisu obvezna kratka svjetla
U noći sa subote na nedjelju 25./26. ožujka prešlo se na ljetno računanje vremena te stoga podsjećamo vozače da, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju smanjene vidljivosti danju.
Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. Zbog bolje uočljivosti, vozači mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.
Također, uz dolazak ljepšeg vremena u predstojećem vremenu i povoljnih prilika za veće sudjelovanje bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozače ostalih vozila molimo za oprez prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom.
Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, kažu u policiji.

19. travanj 2024 13:18