StoryEditorOCM
Crna kronikaSUD U RIJECI

Novi krak afere Fimi media: Optužen Anto Violić

Piše PSD.
18. ožujka 2017. - 09:38

Krak afere Fimi media pokrenuo je istragu, između ostalog i prema ACI-ju, a ona je na kraju rezultirala podizanjem optužnice protiv Ante Violića (56) iz Dubrovnika, bivšeg direktora te opatijske tvrtke, piše Novi list..
Riječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je nekadašnjeg čelnog čovjeka ACI-ja da je odobrio isplatu oko 409 tisuća kuna tvrtki Fimi media Nevenke Jurak, iako je znao da ACI-ju nisu pružene usluge na ime kojih je izdala račune Fimi media, tvrtka za koju se u »glavnom procesu« bivšem premijeru Ivi Sanaderu i drugima tvrdi da se preko nje izvlačio novac koji je korišten za financiranje crnih fondova HDZ-a.
Optužnica protiv Violića, koji se tereti za kazneno djelo – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, nije još pravomoćna, Violić ima pravo prigovora koji će razmatrati optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci.
Violić je optužen da je kazneno djelo počinio u razdoblju od srpnja do rujna 2008. godine, da je kao direktor ACI-ja postupao protivno zakonskim regulama što nalažu da »poslove obavlja i vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika«. Tereti se da je »u nakani pribavljanja znatne imovinske koristi« za tvrtku Fimi media iz Zagreba, u vlasništvu Nevenke Jurak, svojim potpisom odobrio isplatu dvaju računa koje je ispostavila Fimi media, u ukupnom iznosu od oko 409 tisuća kuna, iako svjestan da u računima navedene usluge nisu pružene. U optužnici se navodi da je Fimi media dostavila ACI-ju dva računa – jedan u srpnju, a drugi u rujnu 2008. godine – na ime tobože izvršenih usluga za organizaciju priredbe 1. srpnja 2008. godine u ACI marini Opatija i proslave 25. obljetnice ACI-ja u Splitu. ACI je plaćanjem tih računa oštećen, a Fimi media se okoristila za 409 tisuća kuna, tvrdi tužiteljstvo. Violić se u istrazi branio šutnjom.
Anto Violić je prije mjesec dana u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog makinacija kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene oko 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice Jelene di Ceglie.

25. travanj 2024 13:41