StoryEditorOCM
Crna kronikaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Zatvor i uvjetna presuda silovatelju iz Mlina

16. ožujka 2017. - 12:47

Zbog kaznenog djela silovanja te istodobno počinjenog kaznenog djela nametljivog ponašanja, građevinski radnik M.M.(44) iz Mlina u Župi dubrovačkoj nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Dubrovniku proglašen je krivim i osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. Sudsko vijeće je tu vremensku presudu preinačio u tzv. djelimično uvjetnu presudu. To konkretno znači da će M.M. odslužiti vremenski dio presude od šest mjeseci. No, preostalih deset mjeseci izrečene kazne neće se aktivirati ako osuđenik tijekom tri godne kušnje ne počini bilo koje kazneno djelo.

Sudska se rasprava odvijala iza za javnost zatvorenih vrata, a dokaznim je postupkom utvrđeno da je Župljanin početkom travnja 2016. godine, radeći u jednoj obiteljskoj kući u Dubi Pelješkoj, silovao sezonsku radnicu J.N. iz Slavonije u spavaćoj sobi apartmana u kojem je odsjeo dok je obavljao keramičarske radove. Premda je Slavonka svo vrijeme vikala pokušavajući se oduprijeti nasilniku, bilo je uzalud: povici, ugrizi i udarci žene šakama po glavi i tijelu pohotnika nisu spriječili.

Doznali smo kako su do šest mjeseci prije silovanja sudionici ovog događaja bili u dužoj intimnoj vezi koju je J.N. željela prekinuti, vjerojatno i zato što su je u Slavoniji čekali nezaposleni suprug i djeca koje je financirala sezonski radeći u turizmu. Župljanin nije prihvatio prekid, te je pronašao i silovao ženu. Kako bi nemili događaj što prije zaboravila, Slavonka je otputovala na sezonski rad u Istru.

Međutim, Župljanin je i nakon počinjenog nasilništva želio obnoviti vezu. Skoro tri mjeseca joj je dosađivao slanjem SMS- poruka. Kako nije dobio odgovore ni na jednu od poruka, Župljanin je postupno postajao sve drskiji. Poruke koje je slao postajale su uznemirujuće i sve neprimjerenijeg sadržaja. U SMS-ovima ju je, kako stoji u presudi, pogrdno nazivao kučkom i prostitutkom, optužujući je da pruža seksualne usluge za novac. Sve to je kod žene izazvalo osjećaj tjeskobe i straha te ga je prijavila i za nametljivo ponašanje kojim ju je uporno uznemiravao.

Drsko ponašanje keramičara išlo je tako daleko da je SMS- poruke počeo slati i suprugu bivše ljubavnice. No, te je tvrdnje nemoguće provjeriti jer se rasprava odvijala iza zatvorenih vrata. Slavonka je, navodno, nevjeru priznala suprugu koji joj je oprostio i dao potporu za pokretanje sudskog postupka.

Osuđeni keramičar će po pravomoćnosti izrečene presude morati u roku od 15 dana po pravomoćnosti platiti 2.000 kuna paušalnih sudskih troškova, te 1.096 kuna za putne troškove svjedoka koji su izjavili da se nesretna J.N. glasno protivila nasilnom seksualnom odnosu kojim ju je uvrijedio i ponizio.

19. travanj 2024 09:40