Vijesti Crna kronika

NOVI OBRAT U ISTRAZI O TRANSPORTU RADIJA 226 PREKO HRVATSKE

Poljakinja sad tvrdi: radij 226 sam preuzela u Poljskoj za alternativno liječenje!

NOVI OBRAT U ISTRAZI O TRANSPORTU RADIJA 226 PREKO HRVATSKE

-Staklenu teglicu s radijem 226 nisam kao suvenir našla na plaži u Banićima nego sam je, zakedno s tri vrećice od grubog platna,  preuzela u Poljskoj i preko teritorija više europskih zemalja nosila u Grčku- novi je, izmijenjeni iskaz Poljakinje Viktorije Barinove (45), ekonomistice iz mjesta Koritnice kraj Varšave koja je 12. rujna uhićena na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići s Crnom Gorom.  Inače, Barinova je rođena na Krimu i zaposlena je u poljskoj poslovnici jedne ruske kompanije. Uz činjenicu da je išla u Crnu Goru u kojoj su slijedili parlamentarni izbori, to je pokrenulo glasine koje su prava teorija urote i prema kojima je 10-ak grama izotopa radija 226 namijenjeno crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću kao “vrlo jasna poruka da se ne igra sa slavenskom braćom te da nikako ne ulazi u NATO- savez”.

Međutim, Poljakinja koja izgledom podsjeća na bivše hipije, odnosno članove pokreta Djece cvijeća 60-ih godina 20. stoljeća, ustvrdila je kako joj je krajnje odredište Grčka. Taj dio iskaza nije mijenjala, ali je u novom iskazu priznala kako je dio grupe ekoaktivista i alternativaca kojima radij 226 u prahu služi za- alternativno liječenje!

Poljakinja je, inače, preko GP Konfin na Prevlaci već došla do crnogorskih carinika i Granične policije koji je, ironijom sudbine, nisu pustili na teritorij svoje zemlje jer nije imala zelenu kartu. Uz to, nije htjela platiti ni posebnu policu osiguranja te je Viktorija zaključila da će je, zbog znatno većih gužvi možda pustiti preko GP Karasovići. No, čim se sa svojom vremešnom toyota corollom poljskih registracija približila kontrolnom punktu u kućicama su “zapištali” posebni i osjetljivi uređaji za otkrivanje i najmanjeg radioaktivnog zračenja. Nastala je prava mala uzbuna o čemu je u zapisniku navedeno da je došlo do "aktivacije portalnih monitora za detekciju ionizirajućeg zračenja".  Detaljnim su pregledom teglica i tri vrećice na koje je Geigerov brojač reagirao jednako oštro, pronađeni u vratima uz sjedište vozača, dok je Geigerov brojač istočnoeuropske proizvodnje pronašen u gepeku toyote. To je ukazalo na sumnju da je Poljakinja dobro znala što prevozi te istražitelji nisu povjerovali u njenu priču da je teglicu pronašla na plaži u Banićima. Ipak, priznala je kako se iz Italije duž obale Jadranskog mora kretala prema Grčkoj a uvidom u sadržaj njezina mobitela otkrivene su selfie- fotografije iz kojih se zaključilo da je noć provela uz JTC kraj Zadra te pored Banića.

Unatoč postavljenom upitu, iz DORH-a nismo dobili potvrdu da je iz zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković stigao nalaz vještaka, iz neslužbenih smo izvora doznali da je riječ o obogaćenom izotopu radija 226 koji se nekad koristio za medicinske svrhe, ali je old sredine 90-ih godina zajedno s već zastarjelim uređajima koji su ga sadržavali, povučen iz uporabe.
U međuvremenu je, početkom ovog tjedna sudac istrage Županijskog suda u Dubroviku Viktoriji Barinovoj produljio istražni pritvor za još 30 dana.

Do dubrovačkog odvjetnika Ognjena Dabelića koji je Poljakinji postavljen za branitelja po sdlužbvenoj dsućžnosti nismo uspjeli doći ali je iz središnjice Sigurnosno- obavještajne agencije SOA odgovoreno:- -Zahvaljujemo na interesu za rad SOA-e te izvješćujemo kako SOA, zbog zakonskih ograničenja i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno- obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti. Možemo napomenuti kako je SOA u svom Javnom izvješću navela da postoji „povećani rizik od korištenja jugoistoka Europe kao tranzitnog područja za krijumčarenje oružja za masovno uništavanje (kemijsko, biološko, radiološko i nuklearno oružje te njegove komponente)“. U tom kontekstu, svako nelegalno posjedovanje radioaktivnog materijala i njegov provoz kroz Republiku Hrvatsku zahtijeva našu pozornost
 Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije