StoryEditor
Crna kronikaubojstvo na ttts-u

Berisha se ne sjeća se da je jednim rafalom izrešetao Prnjaka. Sudski vještak: Bio je u afektu, pod utjecajem kokaina, amfetamina, lijekova i alkohola

30. lipnja 2020. - 15:17
Ante Čizmić/arhiva/HANZA MEDIA

– Optuženik je bio pod utjecajem kokaina, amfetamina, lijekova i alkohola. Posljedice uporabe navedenih droga su i promjene u ponašanju i promjene kognitivnih funkcija, pogotovo kokaina, koji utječe na stanje afekta na dva načina – izaziva euforiju, ali i zatupljenost afekta, odnosno potpunu odsutnost emocija.

– U konkretnom bih se slučaju, po stanju u spisu i iz razgovora s okrivljenim, priklonio mišljenju da se radi o zatupljenosti afekta kao posljedici konzumiranja droga i amneziji koja je prouzročena uzimanjem amfetamina – kazao je u ponedjeljak sudski vještak za psihijatriju dr. Željko Ključević svjedočeći u postupku koji se vodi protiv Liridona Berishe za teško ubojstvo Ante Prnjaka, kojega je izrešetao s 14 hitaca iz kalašnjikova 21. kolovoza 2018. godine na napuštenom mjestu na TTTTS-u.

Vještak je sudskom vijeću pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić objasnio što je to afekt, ističući da je to "kratkotrajno, ali burno i snažno duševno stanje praćeno intenzivnim emocijama poput straha, ljutnje, mržnje, ali i ljubavi".

Bez intenzivnog straha

– Osim toga, u afektu mogu biti zamijećene i tjelesne promjene, poput ubrzanog rada srca, povišenog tlaka, crvenila kože, ali i različitih psihičkih doživljaja, poput nesuzdržavanja smijeha ili plača. Afekt može imati i utjecaj na smanjenu mogućnost kontrole ponašanja, poremećaj pamćenja, ali i promjena u koncentraciji. Pri razgovoru s okrivljenikom emocionalne reakcije bi se pokazale samo kad bi se govorilo o njegovoj obitelji, točnije djedu.

Kao vještak bio sam ograničen time što nije bilo neposrednih svjedoka događaja te time što u razgovoru s okrivljenim nisam uspio dobiti opis njegova doživljaja. Dakle, on afirmira amneziju za taj događaj – kazao je vještak. Dodao je da smatra da Berisha nije bio u stanju prepasti, odnosno intenzivnog straha.

– Iz spisa se vidi da je on dragovoljno otišao na takvo skrovito mjesto, a nije ni duševni bolesnik da bi mogao biti u stanju nekakvog velikog straha. Dakle, toga nije bilo, posebice ako uzmemo u obzir utjecaj droga, jer je u razgovoru i sam naveo da pod utjecajem kokaina "leti" – zaključio je Ključević.

Na pitanje zamjenice ŽDO-a Julijane Stipišić može li reći u kakvom je stanju bio Berisha kad je dan poslije zapalio automobil i tako pokušao spriječiti dokazivanje ubojstva, vještak je rekao da njegovo shvaćanje postupaka nije bio primjetno smanjeno iako je još bio pod utjecajem droga jer mu je ponašanje bilo organizirano i potpuno povezano.

No, nije znao odgovoriti na pitanje branitelja Željka Gulišije, koji je tražio odgovor na pitanje bi li Berisha bio u stanju prepasti ako se sve odigralo onako kako je ispričao u obrani – da je Prnjak uperio pušku od njega, da je tražio da ubije Antu Vučka, da je on pristao, uzeo pušku i onda izgubio razum i zapucao. Gulišija je naveo da Berisha nije imao amneziju jer se sjeća detalja, ali samo se ne sjeća je li ispalio 10 ili 20 metaka.

Čeka se patologa

– Ne znam kako me je vještak mogao procijeniti u sat vremena, koliko smo pričali. Znam za druge zatvorenike koji razgovaraju s vještakom nekoliko sati za puno manja djela – rekao je Berisha, koji je dosta mršaviji u odnosu na svoje posljednje pojavljivanje na splitskom sudu prije nekoliko mjeseci. Kad ga je zamjenica ŽDO-a upitala ima li još možda nešto novo reći vještaku, kazao je da nema.

Nakon ovoga, svjedočila je vještakinja za balistiku Sunčica Kuzmić iz Zagreba, koja je rekla da je proučila situacijski plan na kojem je vidljiv položaj čahura te da smatra da se radi o jednom rafalu kojim je Prnjak ubijen.

– Ne mogu govoriti o redoslijedu nastanka ozljeda kod žrtve niti u kojem je položaju bila. No, s obzirom na to da je brzina ispaljenja kod kalašnjikova prilikom rafala 600 komada streljiva u minuti, odnosno 10 u sekundi, u konkretnom slučaju vjerojatno se radilo o jednom ispaljenom rafalu, najviše dva – kazala je vještakinja za balistiku.

Jučer je trebala svjedočiti i vještakinja patologinja Marija Definis Gojoanović, no nije došla. Optužba inzistira na njezinu saslušanju, a tužiteljica je navela da je njezin nalaz nejasan i konfuzan i da nisu dani odgovori na važna pitanja, poput onoga u kojem je položaju žrtva bila u trenutku usmrćenja. ŽDO je predložio i da se obavi drugo vještačenje ako Definis Gojanović ne bi mogla odgovoriti na ovo pitanje.

– Inizistiranje na ovom odgovoru bilo bi tjeranje vještaka da potvrdi optužnicu (da je žrtva klečala). A protivim se i drugom vještvu, jer što ako ono bude drugačije od vještva Definis Gojanović? Onda bi trebalo treće vještvo – naveo je odvjetnik Gulišija.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 15:01