StoryEditor
Bizniskreće novi krug prodaje dalmatinskih tvrtki iz državnog portfelja

HFP objavio nove natječaje za Imotu i Adriachem

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 11:43

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je javne pozive za prikupljanje ponuda za kupnju 98,79 posto dionica imotskog proizvođača grožđa i vina Imota te 81,67 posto tvrtke za proizvodnju i preradu plastičnih masa Adriachem iz Kaštel Sućurca, i to po posebnim uvjetima, odnosno uz početnu cijenu ponuđenih vlasničkih udjela od jedne kune.

Natječaj za prodaju 509.298 dionica Adriachema otvoren je do 14. travnja ove godine, dok se ponude za kupnju 93.772 dionica Imote HFP-u moraju dostaviti do 22. travnja ove godine.

Ponude za Adriachem, među ostalim, moraju sadržavati petogodišnji poslovni i investicijski plan, u sklopu kojih mora biti naznačeno očekivano kretanje broja zaposlenih kojih je trenutno 247.

Također, ponuđači se moraju obvezati i na ulaganje iznosa koji sami smatraju nužnim za osiguravanje dugoročne isplativosti Adriachema, kao i ponuditi popust za otkup svih dospjelih potraživanja državnih vjerovnika.

Ta su potraživanja, prema podacima iz natječaja, krajem rujna prošle godine bila na razini od gotovo 50 milijuna kuna, dok su obveze prema zaposlenicima, za koje ponuđači moraju preuzeti obvezu ukupnog podmirenja, istodobno iznosile nešto manje od 18,5 milijuna kuna.

Budući vlasnik bi morao podmiriti i oko 42 milijuna kuna obveza Adriachema prema ostalim vjerovnicima te zadržati osnovnu djelatnost tvrtke, odnosno proizvodnju proizvoda baziranih na preradi polivinilklorida (PVC) i polietilena velike gustoće (PEHD).

Ponude za Imotu također moraju sadržavati petogodišnji poslovni plan i program ulaganja, a ponuđači se moraju i obvezati da će na rok od najmanje dvije godine od kupnje društva zadržati 97 trenutno zaposlenih.

I za Imotu je ponuđeno da potencijalni kupci sami ponude popust za obveze tvrtke prema državnim vjerovnicima, koje su na kraju 2006. iznosile više od 24 milijuna kuna, uz napomenu da "ponuđeni popust mora biti apsolutno nužan za ponovnu uspostavu dugoročne isplativosti Društva u predloženom vremenskom roku".

Obveze Imote prema ostalim vjerovnicima, koje su veće od 27,5 milijuna kuna, novi bi vlasnik imotske tvrtke morao u potpunosti podmiriti.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:47