StoryEditor

EADS odustaje od ideje o zlatnoj dionici

Piše PSD.
26. ožujka 2008. - 11:42

Ključni dioničari europske aeronautičke kompanije EADS planiraju razmotriti ograničavanje udjela inozemnih ulagača u toj kompaniji na maksimalnih 15 posto, kazao je predsjednik njezine uprave u intervjuu za list Financial Times.

Takva bi inicijativa predstavljala alternativu ideji dodjeljivanja Francuskoj i Njemačkoj zlatnih dionica u EADS-u - većinskog udjela s pravom veta, koje bi u tom slučaju pripalo francuskoj i njemačkoj vladi - kazao je Rudiger Grube.

Prema njegovim riječima, moguće su izmjene u statutu EADS-a kako bi se spriječilo preuzimanje više od 15 posto udjela u toj kompaniji.

- O tome tko može preuzeti strateški udio moraju odlučivati glavni dioničari, a ne netko tko nije dioničar -  kazao je nadalje Grube.

No, on je naglasio da te izmjene možda neće biti odobrene u ovoj godini.

Njemačka vlada trenutno nije dioničar EADS-a, krovne tvrtke europskog proizvođača zrakoplova Airbusa. Njezine interese u toj kompaniji zastupa proizvođač automobila Daimler, koji ima 15-postotni udio u EADS-u, te konzorcij ulagača koji uključuje i regionalne njemačke vlade, a čiji je udio 7,5 posto.

Francuska vlada posjeduje 15-postotni udio u toj kompaniji, a francuska medijska i obrambena grupacija Lagardere 12,5-postotni, koji međutim planira umanjiti na 7,5 posto.

Grubeovi su komentari u skladu s izvješćima u njemačkim medijima da se odbacuje ideja uvođenja zlatne dionice u EADS-u.

(H)

Izdvojeno