StoryEditor
Biznisstabilizirala se situacija na najvećoj svjetskoj burzi

Dobar početak tjedna na Wall Streetu

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 09:25

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica osjetno porasle zahvaljujući ponajviše oporavku financijskog sektora.

Dow Jones indeks porastao je u ponedjeljak 1,5 posto, na 12.548 bodova. S&P indeks također je porastao 1,5 posto, na 1.349 bodova, dok je Nasdaq indeks osvojio više od 3,0 posto, te dosegnuo 2.326 bodova.

Među najvećim su dobitnicima financijske dionice jer su, nakon višemjesečnog pada cijena dionica financijskih institucija, ulagači procijenili da su cijene pale na dno te da je povoljna prilika za kupnju. Dobro raspoloženje ulagača potaknula je povišena ponuda JP Morgana za dionice Bear Stearnsa s 2 na 10 dolara.

Na dobitku su u ponedjeljak bile i dionice u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u veljači porasla prodaja postojećih kuća, što je ulagače navelo na zaključak da je kriza na tržištu nekretnina zaustavljena, te da potražnja za nekretninama ponovno raste.

Zahvaljujući dobrom raspoloženju na Wall Streetu, i u Tokiju su jutros cijene dionica snažno porasle. Nikkei indeks skočio je 2,1 posto, na 12.745 bodova. Pozitivno je na burzu djelovala i stabilnost tečaja dolara u odnosu na japanski jen, zbog čega su porasle cijene dionica japanskih izvoznika.

(H)

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 08:57