Overlay
naj, naj

Što večeras gledati? Naš filmski kritičar otkrio nam je naslove koji su mu najdraži i koje se uvijek isplati pogledati (bar) još jednom

Piše Marko Njegić
Foto Sony Pictures Entertainment - He
19. rujna 2020. - 17:34

Jedan od najučestalijih "memeova" na društvenim mrežama u zadnje vrijeme jest onaj filmofilski s Mulderom i Scully, a tiče se brojke gledanja omiljenog filma. "Pogledao si ovaj film 42 puta", Scully pita Muldera. "Da", odgovara on sa smješkom.

Mnogi filmofili se mogu prepoznati u Mulderovu odgovoru. Rekli bismo i da filmofil nije pravi filmofil ako najdraži film nije pogledao barem dvoznamenkasti, ako ne i troznamenkasti broj puta, od djetinjstva nadalje i otkrivao njegove slojeve na svako novo gledanje. Zapravo, ne samo film – filmove, množina.

Potpisnik ovih redaka stao je s brojanjem opetovanog gledanja klasika kao što su npr. "Ratnici podzemlja", "Predator", "Dobri momci"... No, za ovu priliku ističe neke od sjajnih novijih filmova kojima se višestruko vraćao i gledao ih niz puta u kinu.

POBJEŠNJELI MAX: DIVLJA CESTA

Ponajbolji akcijski film 2010-ih, ako ne i novog milenija, utjelovljenje je kinetike. Čista vožnja od filma, s bezbroj detalja u koreografiji spektakularne akcije. Poseban užitak je bio gledati i crno-bijelu verziju u Londonu koja je rakošno kolorni "Fury Road" predstavila u posve novom ruhu i filmu dala "black&chrome" art notu.



BLADE RUNNER 2049

Nastavak "Istrebljivača", podcijenjen, ali dostojan originala, nudi doživljajnost i imerziju na najvećoj razini. Film nudi audiovizualno iznimnu viziju svijeta budućnosti ne tako daleke 2049. s letećim automobilima i virtualnim djevojkama poput Joi (Ana De Armas) koji vrijedi posjetiti opet i iznova. Užitak za sva osjetila. Joi.



BILO JEDNOM U HOLLYWOODU

I ovaj Tarantino je sve bolji na svako iduće gledanje, od prvog prošlog kolovoza do (zasad) zadnjeg ovog ljeta. Divna filmofilska rekreacija jednog vremena i odličan "hang out movie". S likovima filma smo se sad već sprijateljili i guštamo u njihovom društvu. Mogli bismo satima gledati Margot Robbie kako gleda film u kinu.

19. travanj 2024 07:36