Overlay
svi vole natašu

Slastičarka čije objave prati 118 tisuća ljudi otkrila nam je kako je pokrenula uspješan blog i otkrila recept za omiljeni ljetni kolač

Foto Shutterstock
22. srpnja 2020. - 17:20

Čak 118 tisuća pratitelja ima Instagram profil Natašine slastice. Iza profila kojeg prati i niz poznatih gastro influencera je blogerica Nataša Pralica, s kojom smo imali priliku proćakulati o slatkim temama.

Odmah nam je razbila ideju da se iza njenog profila krije obrt za prodaju kolača i slatkiša, Nataša svoje kolače radi samo za fotografiranje i uživanje u krugu najmilijih. A takvima, naravno, daje samo provjerene i prvoklasne deserte.

- Prije 8 godina pokrenila sam blog Natašine slastice, na kojem objavljujem detaljno provjerene recepte i tutorijale za dekoracije iz moje kuhinje. Tada sam imala bebu u stomaku, koja je pratila učestalo paljenje miksera, a danas nakon 8 godina kćerkica je moja vrijedna pomoćnica u kuhinji.

S obzirom da sam zbog trudnoće ostala bez posla suprug mi je predložio da pokrenem blog, gdje ću ženama objavljivati ono što volim i znam raditi. Odlučila sam se to činiti na način da svima prilagodim recepte i detaljno ih objasnim, zbog čega danas blog ima veliku posjećenost - otkrila nam je Nataša i dodala kako joj je posebno drago kad joj se jave oni koji su uz njene upute naučili raditi kolače te zahvaljujući tim savjetima uspjeli pokrenuti posao.

A savjeta uistinu ima napretek, jer se do sada kolača napekla kao malo tko. Nakon dugo godina učestale prakse, završila je školu i postala profesionalni slastičar. Osim što je kroz taj posao napravila nepreglednu količinu slatkiša, prije dvije godine je objavila knjigu Moji čokoladni kolači za Gospodarski list i za nju pripremila oko 200 recepata. Brojiti je, kaže, odavno prestala, važno joj je samo raditi ono što voli.

- Volim pripremati tradicionalne slastice, mada mi je gušt raditi sve što se tiče slastičarstva. Većinom recepte radim na prvu i kad čovjek zna šta radi ne bojim se da mi nešto neće uspjeti, jer sam bila i savjetnica za recepte. Ne mogu izdvojiti neku specijalnost, jer sam u proizvodnji slastica osim pečenja bila jedina zadužena i za dekoracije, tako da se ničega ne bojim u slastičarstvu, samo daj da radim i uživanciji nema kraja - smije se naša sugovornica.

Blog joj, priznaje, oduzima izuzetno puno vremena, često joj od pripreme kolača do objave tebaju i tri dana, pogotovo kada jedan recept snima za svoj YouTube kanal pa ga pored toga detaljno kroz fotografije objasni na blogu i  društvenim mrežama. Upornost i marljivost su joj se isplatili jer osim gotovo 120 tisuća pratitelja ima i dva klijenta čija je ambasadorica.

Kako živi u Osijeku, njene kolače nismo probali uživo, no dala nam je recept za svoj ljetni favorit, lisnatu tortu s malinama.

Lisnata torta s malinama

image
Natašine slastice

SASTOJCI:

1 pakiranje lisnatog tijesta

KREMA OD VANILIJE:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

2 žumanjka

2 žlice gustina

200 gr margarina ili maslaca

150 gr šećera

FIL OD MALINE:

500 gr malina

180 gr šećera

200 ml vode

3 pudinga od vanilije

DEKORACIJA:

3 šlaga iz vrećice

400 ml mlijeka

ili 400 vrhnja za šlag

KREMA OD VANILIJE

1. U posudu dodajte puding od vanilije, žumanjke, gustin, šećer i prelijte sa malo mlijeka.

2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.

3. Kada mlijeko uzavre sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.

4. Vratite sve kuhati na srednju temperaturu, vjerovatno će vam biti lakše mikserom nego pjenjačom.

5. Kuhanu kremu ulijte u posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

6. Ohlađenu kremu izradite mikserom.

7. Dodajte margarin ili maslac sobne temperature kojeg ste izrezali i dobro sjedinite.

FIL OD MALINE

1. Puding pomiješajte sa pola vode.

2. U lonac dodajte maline zamrznute ili svježe, šećer i ostatak vode, stavite kuhati.

3. Nakon što maline omekane sklonite ih sa strane i izradite štapnim mikserom. Ukoliko ne volite koštice od malina, možete smjesu procijediti.

4. U smjesu dodajte pripremljeni puding i vratite kuhati.

5. Kuhani fil prebacite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

6. Ohlađenom filu uklonite foliju, izradite ga mikserom.

PRIPREMA LISNATOG TIJESTA

1. U pakiranju obično budu dva komada tijesta, a ponekad i jedno. Ukoliko imate jedno tijesto prepolovite ga, bitno je da tijesta budu odmrznuta.

2. Malo pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto na veličinu tepsije iz pećnice.

3. Pomoću oklagije prebacite ga na masni papir.

4. Zajedno sa masnim papirom tijesto prebacite na tepsiju.

5. Tijesto izbockajte vilicom.

6. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

7. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

8. Ponovite postupak sa drugim tijestom.

9. Oba tijesta prepolovite, dobit ćete četiri dijela.

10. Svakom dijelu poravnajte rubove, gledajte da budu iste veličine.

11. Višak tijesta izmrvite prstima.

TORTA SA LISNATIM TIJESTOM SLAGANJE

1. Na tacnu stavite tijesto.

2. Premažite sa pola kreme od vanilije.

3. Postavite drugo tijesto i lagano ga pritisnite prstima.

4. Rasporedite fil od maline.

5. Postavite drugo tijesto i pritisnite ga lagano prstima.

6. Rasporedite preostalu kremu od vanilije.

7. Postavite tijesto i pritisne ga lagano prstima.

8. Izradite šlag i premažite njime cijelu tortu.

9. Površinu posipajte izmrvljenim tijestom.

10. Tortu stavite u frižider da prenoći.

Ukoliko se odlučite napraviti kolač, savjetujem da koristite 2 pakiranja lisnatog tijesta od kojeg ćete dobiti četiri dijela. Njima samo poravnate rubove, a osale količine iz recepta ostavite kako su navedene. Tako ćete dobiti nižu visinu. Jedino bi u tom slučaju koristila 300 ml vrhnja za šlag.

19. travanj 2024 04:25