Overlay
zeznuta tema

Muškarci koji lažu o centimetrima: doznali smo što je to u muškom biću što ga tjera da pored visoke žene hoda po zidiću. Ili bar po ‘kornižu‘

Foto Joško Šupić/Cropix
21. studenog 2020. - 19:20

Ajde, fala bogu, bar više ne mora hodat po kornižu”, bilo je sve što je jedna moja imala za reći kad smo naletjele na njezinog bivšeg s novom curom. Nakon što sam završila s divljenjem tom stoičkom pristupu, shvatila sam na što je ciljala zajedljivim komentarom: njezin je bivši jedan od onih muškaraca koji lažu o centimetrima. Ne dužine, nego visine.

Da, jedan od onih koji vam se kunu da imaju metar i 80, a vi ga gledate s visine i u čudu. Pa ga dovedete pred ogledalo i istaknete očigledno, a on vas, mrtav-hladan, natjera da se osjećate poput Fate u onom vicu kad je Mujo pita vjeruje li ona svojim očima ili njihovoj ljubavi. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je namjerna.

image
Timothy A. Clary/ AFP

Da, susret s prijateljičinim “minibivšim” izvukao mi je na površinu cijeli niz potisnutih pitanja i poneku traumu pa sam se malo bacila na istraživanje. I eto zanimljivih rezultata.

Najprije me zapanjilo koliko se ljudi na manje ili više ozbiljan način bavilo ovom temom, jer pronašla sam čitav niz članaka, od onih tipa “slavni parovi s velikim razlikama u visini” do onih u stilu “jesu li niži muškarci bolji u krevetu”. A tu je i, vjerovali ili ne, cijela paleta znanstvenih radova na ovu temu s cijelim nizom fascinantnih spoznaja.

Jeste li znali da su niski muškarci u prosjeku manje skloni vezu okončati razvodom i da su muškarci koji su niži od svojih partnerica manje spremni podijeliti teret kućanskih poslova? Sluteći da se iza svega krije problematika dostojna dr. Freuda, za odgovor na pitanje što je to u muškom biću što ga tjera da pored više žene hoda po zidiću obratila sam se dvjema mladim psihologinjama.

Razgovor o temi koju neki od izvora koje sam pregledala nazivaju tabuom magistrica psihologije i psihoterapeutkinja Marija Eškinja počinje pomirljivo: visina je, htjeli ne htjeli, jedna od prvih stvari koje uočimo kod potencijalnog partnera, često čim uspostavimo kontakt očima, bit ćemo je svjesni kad se prvi put uhvatimo za ruke, a sasvim sigurno ćemo na nju obratiti pažnju kad se prvi put nađemo u krevetu. No, pričekajte, vratit ćemo se na to. 

image
Charles Chaplin Productions/AFP

Dakle, kako ističe naša sugovornica, svi je primjećujemo, no neki joj pridaju više pažnje, a neki manje, dok neki muškarci, navodi nam psihologinja, ciljano biraju niske cure. Smatraju ih, objašnjava Eškinja, privlačnijima i ženstvenijima. A meni se čini da čujem kako se poput stakla lomi fama o visokim, dugonogim ženama kao fatalnim objektima sveopće žudnje... Kako sad to?

– Objašnjenje bi moglo imati veze s većom koncentracijom estrogena u tijelima niskih djevojaka. Vjeruje se da visoke djevojke imaju povišenu razinu testosterona što ih čini znanstveno nešto manje privlačnima – objašnjava psihologinja te naglašava kako kemijske i hormonalne značajke itekako doprinose privlačenju među partnerima, no primjećuje kako je u svemu tome bitan faktor i taj krhki muški ego.

image
Angela Weiss/ AFP

– Neki niži muškarci zaziru od izlazaka sa ženama koje su više od njih jer više djevojke odišu samopouzdanjem, što se tumači kao želja za dominacijom pa im biti u vezi s niskom djevojkom pomaže osjećati se superiorno,  dok bi visoka djevojka mogla zasjeniti njihov identitet alfa mužjaka.

Ta psihološka potreba da se osjećaju potrebnima kao i borba za moć i dominaciju mogla bi opravdati zašto im se više sviđaju niske djevojke – objašnjava nam psihoterapeutkinja Eškinja te dodaje kako su neki muškarci u istraživanjima znali navoditi da im je seks s niskom djevojkom ugodniji od seksualnih odnosa s visokim curama jer osjećaju da je s nižima, zbog visine i fleksibilnosti, lakše eksperimentirati.

No to nije sve, napominje te navodi i pitanje socijalnih normi koje nameću nepisano pravilo da muškarac treba biti viši dio para. Eškinja vjeruje da bi odabir visokog ili niskog partnera mogao otkriti i koje sve druge osobine muškarac uzima u obzir pri odabiru partnerice. Ukratko: što zapravo želi u vezi.

Njezina kolegica Tina Brzić smatra kako društveno nametnuti stav da muškarac treba biti viši od žene s kojom je u vezi nije samo pomalo blesava, zastarjela dogma koja je imala smisla u vrijeme dok su muškarci branili žene od divljih zvijeri i drugih mužjaka, nego jedan od stereotipa koji nam danas otežavaju sklapanje, a pospješuju raspadanje veza i brakova.

– Visina je samo jedan faktor koji u realitetu ne znači puno. Muškarac koji je niži od žene često se osjeća inferiorno te pribjegava raznim načinima kako bi nadomjestio tu razliku, od nošenja cipela s povišenim potplatom do zahtijevanja od žene da ne nosi potpetice. U svakodnevici često nailazimo na niže, “nabrijane” muškarce koji nedostatak svoje visine pokušavaju nadomjestiti temperamentom i bujnim karakterom. Ovakvo ponašanje možemo protumačiti kroz evolucijski razvoj gdje jača jedinka preživljava, a samom ulogom u partnerstvu muškarac želi dominirati, a neki muškarci vjeruju da bi upravo oni trebali biti dominantna strana u odnosu - objašnjava psihologinja Brzić i pita zar smo uistinu toliko površni da nam visina određuje kriteriji kod izbora partnera.

image
Paramount/ AFP

Razumljivo je, priznaje psihologinja, da kod prvog susreta, kad su sva naša osjetila usmjerena na vizualno, itekako primjećujemo visinu, međutim, ističe Brzić, prava atraktivnost i “kemija” se javljaju tek kao spoj niza faktora – od seksualne privlačnosti, atraktivnosti, gesta, mirisa, stajališta, osobnosti te osjećaja povezanosti, što sveukupno doprinosi konačnom izboru, na što je pitam što je sa ženama koje odaberu nižeg partnera.

– Kada žena izabere nižeg partnera, to znači da je on taj, pravi. Dokaz tome su i poznati sretni parovi poput Chrissy Teigen i Johna Legenda, Rosie Huntington-Whiteley i Jasona Stathama te Sophie Turner i Joea Jonasa. Niži muškarci koji imaju razvijeno samopouzdanje i emocionalnu zrelost prihvatili su sebe kao takvog i nemaju nikakav problem ako kraj njih stoji viša žena.

image
Timothy A. Clary/ AFP

Muškarci koji su, pak, nesigurni, nižeg samopouzdanja i djelomično emocionalno nezreli, problem i izvor kompleksa pronalaze u višoj ženi – upozorava Brzić te iznosi još primjera slavnih parova u kojima je žena viša od muškarca, od Charlize Theron i Seana Penna, preko Ume Thurman i Ethana Hawkea pa do Toma Cruise i obje njegove bivše supruge te primjećuje kako spomenuti muškarci najčešće djeluju poprilično muževno, atraktivno i uspješno.

– Stoga nije problem – mišljenja je naša sugovornica – u visini žene, već u nesigurnosti muškarca kojemu je ta razlika problem. Nažalost, kada vlastitu sigurnost tražimo eksterno iz okoline, vrlo je vjerojatno kako je nikada nećemo u potpunosti pronaći i biti zadovoljni – upozorava psihoterapeutkinja Brzić uz poruku svima nama, muškarcima i ženama, višima i nižima: opustite se i lakše ćete pronaći svoju srodnu dušu, nekoga uz koga osjećate ljubav i mir.

17. travanj 2024 10:17