Overlay
kopirajte stil!

Pogledali smo Rebeccu, film oko kojeg se lome koplja: bez obzira na neke zamjerke, oduševili su nas kostimi, našli smo komade kojima ćemo ih kopirati!

Piše Tea Sumić Miletić
26. listopada 2020. - 10:38

Oko nove ekranizacije književnog klasika Rebecca lome se koplja - je li dostojno prenio radnju, atmosferu i likove, je li casting bio pogrešan, koliko je gori od Hitchcockove adaptacije i treba li ovu uopće uspoređivati s prvom... A zatim je tu i skandal u koji se nedavno u stvarnom životu s oženjenim kolegom s jednog drugog seta uplela glavna glumica pa je mnogi jedva čekaju ocrniti i za lošu intepretaciju nove supruge koja se ne može mjeriti s prvom. Nećemo vam kvariti gledanje pretjeranim otkrivanjem detalja, a ostavit ćemo vam i da sami prosudite koju bi ocjenu trebalo dati Netflixovom novom filmu, no pitate li nas isplati li ga se gledati, odgovor je potvrdan.

Premda su u ekranizaciji koju potpisuje Ben Wheatley neki likovi karikirani, suspense nekako nedovoljno razrađen, a određena pitanja predstavljena gotovo kao na pladnju, tako da i gledateljima koji malo sporije kopčaju sve bude jasno kao da je nacrtano, Rebecca je napet, ugođajan i vizualno izuzetno atraktivan film. Čak i ako vas priča - koju smo od konca 1930-ih kad ju je Daphne du Maurier ispričala u svojoj knjizi, a nedugo potom i Hitchcock prenio na film, vidjeli i više nego dva puta, jer je utjecala na brojna književna i filmska djela koja su uslijedila - ostavi ravnodušnima, eksterijeri, interijeri i kostimi zasigurno neće.

Prve se scene odvijaju na Francuskoj rivijeri, u grandioznom hotelu i skrovitim uvalama, prastarim vidikovcima s pogledom od kojeg zastaje dah, a potom nas radnja vodi u Manderley, raskošno zdanje obitelji de Winter, smješteno usred vrlo dramatičnog britanskog obalnog krajolika, očitog kontrasta idiličnom mediteranskom raju u kojem su se protagonisti zaljubili. Umjesto u studiju i uz pomoć kulisa, Manderley je snimljen na stvarnoj lokaciji, u povijesnom Hatfield Houseu, jakobinskom zdanju iz 1611. godine smještenom sjeverno od Londona. A zatim su tu kostimi...

Lily James izgleda predivno u damskim haljinama i kostimima, ali možda još i bolje u odjeći za slobodno vrijeme - širokim hlačama i pletenim džemperima koji savršeno pristaju, a francuska kapica stoji joj tako slatko da nam dođe da je i sami nataknemo na glavu. Gotovo svaka haljina i košulja pa čak i pomno strukirani kostimići imaju rukave s nabranim gornjim dijelom, a cipele su varijacija na temu aktualnog hita sezone (pisali smo vam već o njemu) ili nešto damskiji "T-bar" modeli.

Ne znamo što nam se više sviđa pa se nadamo da će svega toga biti što više u nadolazećim kolekcijama, što nas ne bi trebalo začuditi jer su dizajneri često slabi na utjecaj kostimografijama iz filmova koji privuku pažnju javnosti. Zapravo, čini nam se da su se neki već potrudili u ponudu unijeti ponešto od šika nove Madame de Winter, pa ga lako možete iskopirati, bez pretraživanja često nimalo povoljnih web shopova s vintage odjećom. Pogledajte naše prijedloge i nadahnite se, no prije odlaska u kupovinu svakako bacite oko i na Rebeccu. Vjerujte nam, već ste pogledali i puno gore adaptacije i ostali živi.

23. travanj 2024 20:45