Overlay
stilsko savršenstvo

Emily je naslijedila Carrie kao kraljicu stila s malih ekrana, no konkurencija je jaka: ovo su izmišljene heroine čiji đir obožavamo, ukradite ga!

Piše Stil
9. studenog 2020. - 09:25

Uopće ne krijemo koliko nam se nije svidjela serija Emily u Parizu. No ne sramimo se priznati da bismo joj rado poharale garderobu. Nikakvo čudo, jer odabrala ju je Patricia Field, kostimografkinja koja je posložila danas već kultne kombinacije za kojima smo uzdisale gledajući Seks i grad. Emily je tako uspjela postići ono što nikome nije pošlo za rukom već dobrih 20 godina: naslijedila je Carrie kao kraljica stila malih ekrana.

Tvrde neki modni portali.

Međutim, mi smo se spremni svađati oko te konstatacije. Da, stvarno nam je simpa Emilyn đir, međutim, pitate li nas, utrka za novu stilsku kraljicu među izmišljenim heroinama još traje i vrlo je zanimljiva. Izudvajamo još nekoliko likova čiji bismo stil tako rado kopirale. Okej, priznajemo, ponekad to i pokušavamo...

Moira Rose (Schitt’s Creek)

Osjebujna žena zaslužuje osebujnu garderobu, slažete li se? Pogledajte samo (još niste gledali seriju!?) kako ekscentrična Moira nakon egzodusa iz velebne vile paradira po zabitom gradiću u ekstravagantnim kaputima i bundama, šepuri se u elegantnim širokim hlačama, statement topovima i savršeno krojenim haljinama. Njen avangardni, predvladavajuće crno-bijeli stil zaslužuje svoju posebnu emisiju, premda povremeno podsjeća na Cruellu de Ville.

Beth Harmon (The Queen’s Gambit)

Anya Taylor-Joy je u središtu pozornosti zbog serije Damin gambit, a nama se baš sviđa njen stil, vjeran razdoblju 50-ih i 60-ih, u kojemu se radnja odvija. Znalački izrađeni i odabrani kostimi koje potpisuje Gabriele Binder nadahnuti su, prema priznanju kostimografkinje, stilom Audrey Hepburn i Edie Sedgwick. Elegantni su, no ne i uštogljeni, a paleta boja je savršeno usklađena. 

Villanelle (Killing Eve)

O Villanelle iz serije Killing Eve, točnije o njenom sofisticiranom stilu, pričali su i oni koji uopće nisu gledali seriju. Pitate li nas, daleko je zanimljivija od Emily, no čini se da je Emily, brojnim propustima unatoč, vidjelo više ljudi. Hladnokrvna Villanelle očarala nas je u kreacijama Molly Goddard, Driesa Van Notena, Balenciage i Valentina, nikad dosadna, nikad predvidljiva, uvijek besprijekorna. Savršenstvo je to kojemu se niti ne usudimo težiti (nabavku spomenutih kreacija da ni ne spominjamo), no volimo je gledati jer izgleda poput modela iz modne kampanje koji se oteo kontroli i krenuo u ubilački pohod.

Jackie Burkhart (That '70s Show)

Istina, serija se prikazivala u isto vrijeme pa čak i malo prije Seksa i grada, no zahvaljujući nizu repriza i Netflixu, itekako nam je u sjećanju, baš kao i Jackie, razmažena i naporna, ali taaako dobro odjevena. Istina je i da su neke njene kombinacije malo too much, osim ako idete na kostimiranu zabavu, no s povratkom retro stila puno je toga što gospođica Burkhart nosi itekako relevantno. Suknje do koljena s visokim čizmama, uski pleteni puloverići s košuljama "špic" okovratnika, teddy kaputići, trapezice, klompe, platforme, tie-dye i color-block igre boja... sve bismo to rado nosili. Pa, i nosimo. 

Megan Draper (Mad Men)

Pojavila se u kasnijim sezonama serije, kad je radnja već zašla u 60-te, kao pravo osvježenje. Njen stil nam je upravo savršen, kako u seksi i elegantnim monokromnim kombinacijama, tako i u outfitima koji koketiraju s pop kulturom tog razdoblja. Da nam se pruži prilika, sve bi joj pokupili iz ormara. I iz ormarića za obuću.

18. travanj 2024 15:09