Overlay
Zlatna pravila

Čupanje obrva ne mora biti neugodno kao što ste mislili: stručnjaci su podijelili par trikova za bezbolno uklanjanje dlačica, sve počinje pod tušem

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. studenog 2020. - 11:21

Budimo iskreni, čupanje obrva nije nužno aktivnost na čiji će spomen ikome zatitrati osmijeh na licu. Dapače, prije da će se izraz smrknuti, a odoba nehotice trznuti. Čupanje dlačica na ovom delikatnom području naprosto boli.

Imali vi guste obrve kojima trebate kontrolirati granice da se, ne daj bože, one ne bi spojile, ili gotovo prozirne svijetlo smeđe dlačice, vrlo ih vjerojatno, makar s vremena na vrijeme, morate čupati. Pa i onima čije nam fotografije služe kao inspiracija na instagramu sigurno nije strana ova, često neugodna, aktivnost.

No ona ne mora biti ni približno toliko bolna kao što ju ponekad, greškama, činimo sami sebi. Vogue donosi savjete za čupanje bez boli, isplati ih se makar isprobati... Uštedite koju suzu i krenite redom.

1. Najprije - vrući tuš

Osnivačica brenda Anastasia Beverly Hills, Anastasia Soare, poznata i kao kraljica obrva, preporučuje tuširanje vrućom vodom ili topao oblog na obrvama prije nego što počnete s čupanjem viška dlačica.

"To će vam pomoći otvoriti pore i ublažiti nelagodu", kaže ona. Dermatolozi također podržavaju ovaj trik, no nakon čupanja obrva preporučuju korištenje hladnih obloga za ublažavanje crvenila kože i potencijalnih upala.

2. Klonite se zrcala s povećalom

Koliko god primamljiva mogla biti, zrcala s povećalima mogu biti isto toliko i - opasna. Soare kaže da su oni najbrži put do pretjerivanja s čupanjem, jer je velika vjerojatnost da vašim obrvama u trenucima dosade uopće ne treba dodatan napad pincetom.

“Obrve bi trebale započeti izravno iznad sredine nosnica, a završavati tamo gdje se kut nosnice spaja s vanjskim kutom oka. Najviša točka luka trebala bi spajati sredinu vrha nosa sa sredinom nšarenice ”, kaže Soare. Ako ispunite obrve koristeći se ovim smjernicama prije čupanja, osigurat ćete manju potrebu za uklanjanjem dlačica koje uopće nisu višak.

3. Odaberite kvalitetnu pincetu

Budući da su obrve smještene tako da su većinom položene na kost, dok su dlačice ispod njih smještene na vrlo delikatno područje, Soare preporučuje upotrebu kvalitetnih pinceta s kosim vrhom kako biste izbjegli lomljenje dlake.

Pinceta s ravnim vrhom mogla bi prouzrokovati bol prilikom čupanja baš iz razloga da ne čupa dlaku, pa i onu najnježniju, iz korijena. One s kosim vrhom, s druge strane, u potpunosti će istrgnuti najdeblju, ali i one najfinije, gotovo prozirne, dlačice.

4. Pazite na smjer čupkanja

Nakon što ste nabavili kvalitetnu pincetu, potrudite se da i čupanje obavite kako treba. Pritom je smjer uklanjanja dlake ključan.

"Uvijek biste trebali biti sigurni da se približite bazi što je više moguće i podesite ruku u suprotnom smjeru od rasta dlake", kaže Soare. Čupajući dlačice u smjeru njihova rasta, one samo klize vani, dok čupanje u suprotnom smjeru nadražuje kožu i uzrokuje crvenilo, a u najgorem slučaju i urasle dlake.

5. Kortizonska krema vaš je novi saveznik

Kortizonska krema protuupalno je sredstvo koje bi se trebalo nalaziti u ormariću za lijekove u svakom kućanstvu.

"Nakon bilo kojeg postupka uklanjanja dlaka, uvijek nanesem malo kortizona. To isključuje puno naknadne boli ”, savjetuje dermatologinja Mona Gohara. Krema s kortizonom može se naći u bilo kojoj ljekarni i može se koristiti za iritaciju uzrokovanu čupanjem dlaka, ugrizima insekata, ali ima i mnoge druge namjene.

Za ljepotu se ne mora uvijek nužno trpjeti.

18. travanj 2024 04:46