Overlay
drevna mudrost

Za feng shui znate, no jeste li čuli za vastu? Želite li u svom domu obilje pozitivne energije, a što manje problema i sukoba, poslušajte ove savjete!

Piše Stil
26. listopada 2020. - 14:47

Za feng shui ste čuli, možda čak pazite da vam ogledalo nije okrenuto prema ulaznim vratima ili krevetu, a da je na zapadu barem jedan metalni predmet koji bi, nadate se, mogao privući štogod novca u kuću. No jeste li znali da pored Kineza, kojima se pripisuje izum spomenute tehnike uređenja prostora, i Indijci imaju svoju? I baš sutra, 27. listopada joj se obilježava svjetski dan! Eto prilike da je malo pobliže proučimo

Zove se vastu (na sanskrtu: kuća, mjesto prebivanja) i zapisi o njoj nalaze se u najstarijim knjigama, s preciznim uputama o načinu smještanja građevina u prostor, razmještaju prostorija, optimalnom materijalu za gradnju, uglavnom, manje-više o temama kojih se dotiče i feng shui. Za razliku od feng shuija, na Zapadu je vastu donedavno bio nepoznanica, no u zadnje vrijeme, od kad bogati Azijci kupuju i grade sve više nekretnina na našoj polutci, stvari se mijenjaju. Nedavno je o njemu pisao Financial Times, a i ugledni je Architectual Digest donio savjete za gradnju i uređenje u skladu s vastu filozofijom.

A da vam ne prenosimo sve što pišu AD i FT, starinske Vede da ne spominjemo, evo ukratko o čemu se radi i kako ovu drevnu mudrost možete pokušati iskoristiti u svom domu. Poanta cijele priče, bez puno iznenađenja, je da energija prostora djeluje na čovjeka pa skladno izgrađeni prostor prenosi na stanovnika pozitivne vibracije, a loše izgrađen i uređen prostor, pogađate, prenosi loše. Kako su elementi prirode prisutni u našim tijelima, s njima smo povezani i stoga bi, poučava nas vastu, sa svojim okolišem trebali biti u skladnom međuodnosu. 

Premda kod vastua, kao i kod feng shuija, sve počinje izborom odgovarajućeg zemljišta, osim ako se upravo spremate na izgradnju kuće na jednom od brojnih terena koji su vam na raspolaganju, ovakvi vam savjeti baš i neće koristiti pa ćemo ih se dotaknuti samo usput.

Bilo bi dobro da su vam planine na jugu i zapadu, da vam na "parcelu" do podne ne pada sjena, da je zemljište, a osobito kuća, osunčani između 15 i 18 sati te da je na zapadu i jugu visoko drveće, da je kuća usmjerena prema sjeveru ili istoku, a da se ulazna vrata nalaze na sjeveroistoku, sjeveru ili istoku te da su balkoni i terase projektirani prema sjeveru, istoku ili jugoistoku. Istok i sjever trebali bi imati što više prozora, a ukupan broj prozora trebao bi biti paran. Za broj stepenica bi, pak, bilo bolje da je neparan.

Što se tiče rasporeda prostorija, poželjno je da je kuhinja na jugoistoku, blagovaonica na zapadu, a smočnica na sjeverozapadu. Spavaća soba za odrasle trebala bi biti na jugu ili jugozapadu, a nipošto ne na sjeveroistoku ili jugoistoku jer u protivnom odnosi među osoba koje u njoj spavaju mogu postati zategnuti. Za djecu je najbolja spavaća soba na zapadu. Ured bi trebao biti na sjeverozapadu, kupaonica između zapada i jugozapada ili zapada i sjeverozapada, a zahod na istoku. 

Dnevna bi soba trebala biti smještena na sjeveru, istoku ili sjeveroistoku, a prostorija za meditaciju i druge duhovne prakse na sjeveroistoku. Baš kao i feng shui, i vastu savjetuje da u središtu kuće ostane slobodan prostor kako bi energija mogla neometano strujati, a isti se savjet odnosi i na svaku pojedinu prostoriju.

Što se tiče unutrašnjeg uređenja, važno je da su ulazna vrata čvrsta i od dobrog materijala te da im u blizini nije smještena, kako to u Zapadnjaka često biva, polica za cipele ili, ne daj bože, kupaonica. Štednjak i ostale električne instalacije trebalo bi smjestiti na jugoistok, ulazni prostor trebao bi biti prostran i svijetao, a ogledala bi najbolje bilo objesiti na sjeveru i istoku kuće.

U sobama bi trebalo izbjegavati ogledala, fontane i slike s vodenim motivima, jer mogu izazvati iznenadne ispade emocija, a zidovi trebaju biti oličeni svijetlim, umirujućim tonovima. Kreveti u sobama trebali bi biti smješteni na jugoistočnom dijelu prostorije tako da uzglavlje gleda prema istoku, no najoptimalniji raspored kreveta i smjera spavanja određuje se za svaku osobu koja stanuje u kući posebno prema njihovim osobnim karakteristikama i astrološkim osobinama.

19. travanj 2024 06:08