Overlay
napunite baterije

Provedite vikend u prirodi! Dalmacija je puna predivnih lokacija za izlet, sve što vam treba su dobre tenisice i naši prijedlozi, ne gubite vrijeme!

Piše Merien Ilić
Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
10. listopada 2020. - 11:15

Listopad nas često zna darovati nizom prekrasnih dana, kao da se ispričava za zimu koja će uskoro uslijediti. Takve nam je dane najmudrije provesti na otvorenom, upijajući svaku zraku sunca i puneći baterije za hladne i tmurne dane koji će nas potjerati u kuće. Predlažemo vam da ovaj vikend provedete u šetnji, ali ne bilo kakvoj. Zaputite se u prirodu, istražite šumske staze i palninske putove, a ako nemate ideju gdje otići, mi vam nudimo dvije.

Ako niste znali, Seget je odlična polazna točka za šetače, planinare i bicikliste zahvaljujući lijepo uređenim šetnicama i stazama koje vode prema Trogiru ili uz obalu prema Primoštenu. Svakako, preporučamo Stazu zdravlja, pogodnu je za pješake i one koji nisu veliki ljubitelji vožnje po makadamskim stazama.

Hoda se od Segeta i uzbrdo “Napoleonovim putem”, građenim u vrijeme vladavine Francuza Dalmacijom 1807. godine, prema crkvici Sv. Ilije iz XIII. stoljeća, do vrha planine Vlaška. Sa staze se pruža prekrasan panoramski pogled na od Splita preko Drvenika do Marine.

Možda biste radije uživali u pogledu na rijeku? 

Kada se spuštate iz Gata prema Omišu skrenite na lijevu stranu, put lijepe staze koja započinje svetištem blaženog Leopolda Bogdana Mandića, koji vuče svoje porijeklo iz malog poljičkoga sela Zakučca.

Tematskastaza je smještena u području značajnog krajobraza „Kanjon Cetine“ i kružnoga je oblika, te su na njoj predstavljena prirodna i kulturna obilježja ovog dijela kanjona. U neka davna vremena ona je bila svakodnevni put težacima put Omiša i natrag. Staza je duga oko 2,6 kilometara, a za obići je potrebno je oko 2,5 sata. Na nju se nadovezuje i Ilirsko riječna staza, potom Staza sv. Ciprijana, no svakako pročučite kartu prije nego krenete na izlet.

24. travanj 2024 17:40