Overlay
ovakve su najbolje

Pripremite masline na jednostavan, starinski način: uživat ćete u njima u nadolazećim tjednima, bit će to mala doza sunca za zimu

Piše Stil
1. studenog 2020. - 12:52

U jeku je berba maslina, a što je to berba maslina bez bar kojeg kilograma soljenih. Za ovaj starinski način čuvanja biraju se samo najbolje, najzdravije masline koje su se svih proteklih sunčanih mjeseci naupijale okrepljujućih zraka pa se sada sjaje od ulja i soka. Potrudite se sačuvati ih za zimu i vrijeme kad smo manje u doticaju s prirodom. Princip je vrlo jednostavan, kako je najčešće slučaj s tradicionalnim dalmatinskim načinima pripreme.

Ubrane i oprane crne masline stavite u platnenu vreću i pokušajte ju poravnati tako da se plodovi međusobno ne gniječe. Dobro posolite. Masline po želji možete nabockati vilicom kako bi upile više soli, kako vas je volja, no u svakom slučaju je bitno vreću svako dva dana protresti ili okrenuti te ju potom nanovo poravnati.

Nakon tjedan dana masline možete izvaditi. Čuvajte ih u teglama napunjenim maslinovim uljem i češnjakom, a po želji dodajte koju grančicu ružmarina. Ovaj proces najbolje je raditi na suhom, tamnom i hladnijem mjestu.

20. travanj 2024 07:20