Overlay
jeste li gladni?

Poslastica s Oktoberfesta: imamo originani recept za pečenu koljenicu, nevjerojatno sočnu iznutra, a očaravajuće hrskavu izvana

Piše Stil
Foto Shutterstock
24. listopada 2020. - 13:46

Ružan i tmuran dan poput ovog najbolje je razvedriti domaćom, s ljubavlju spremljenom spizom, zar ne? A s obzirom da je vikend, i još k tome listopadski, zašto ne biste pripremili sporo pečenu koljenicu? Bit će vam kao da ste na Oktober festu, minus gužva i gungula.

Jer baš se na Oktoberfestu poslužuje slavna pečena svinjska koljenica, schweinshaxe, iznutra sočna, izvani hrskava. Mljac. Nabavili smo otiginalni recept, a uvjerit ćete se da je zapravo sasvim jednoistavan. Poanta je koljenicu najprije prokuhati pa je dugo peći na laganoj vatri, po mogućnosti u poklopljenoj posudi za pečenje od lijevanog željeza (gusu), a potom je kratko dovršiti na jakoj vatri kako bi se korica zahrskavila.

Pečena koljenica na način Oktoberfesta

oko 1500 grama  svinjske koljenice (1 velika ili 2-3 manje)

1 crveni luk

5 - 6 režnjeva češnjaka

2 žlice svinjske masti

papar u zrnu

mljevenin papar

lovorov list

kim

sol, papar

Prokuhajte koljenicu u loncu kipuće vode skupa s kimom i lovorom te paprom u zrnu.

Nakon otprilike 45 munuta do sat, procijedite je i pustite da se ohladi. Kožicu zarežite dijagonalnim rezovima kako bi nastao uzorak nalik na rombove.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Natrljajte koljenicu mješavinom soli i papra pa je zajedno s masnoćom i oko 150 mililitara vode u kojoj se kuhala ubacite u popsudu za pečenje. Dodajte i luk prerezan napola te režnjeve češnjaka u komadu, neoguljene. Poklopite.

Pecite barem oko 90 minuta, odnosno dok meso potpuno ne omekša. Potom pojačajte vatru na 210 i otklopite posudu za pečenje. Koljenicu par puta okrenite dok se peče na jakoj vatri, kako bi se kožica ravnomjerno ispekla. Dovoljno će biti 20-ak minuta.

Uzmite dio masti i soka od pečenja pa na tome prodinstajte kiseli kupus, napravite prire krompir i poslužite jedno i drugo kao prilog. Ne zaboravite čašu piva...

18. travanj 2024 12:21