Overlay
oduševili smo se

Nismo ni sanjali da ćemo ovo raditi s feta sirom! Istražili smo aktualnu opsesiju ‘whipped fettom‘ i pronašli idealan ljetni namaz

Foto Shutterstock
27. srpnja 2020. - 10:31

Ako ste ljubitelj grčke kuhinje, ne sumnjamo da u hladnjaku imate zalihu namirnice bez koje nijedna salata, umak ili prilog ne bi ni bili servirani. Feta sir, mek, bijel i vrlo slan, savršeno se ljubi sa svježim povrćem.

Tradicionalno se proizvodi od ovčjeg mlijeka, no dodaje mu se i kozje, a zbog punog okusa vrlo je cijenjen. Ipak, na našem tržištu dostupna je cijela lepeza onih s različitim sastojcima, od kojih su neki i vrlo cjenovno prihvatljivi.

Pa iako smo "fetu", a vrsta dolazi upravo od talijanske riječi fetta, što bi značilo kriška, navikli viđati izmrvljenu po salatama ili samo narezanu kao prilog, čitav je niz recepata koji uključuju ovaj mirisni grčki sir.

Mi smo isprobali varijantu namaza.

Ublažen s malo krem sira, limuna i maslinova ulja, u kombinaciji s češnjakom i začinskim biljem, feta sir postaje savršen namaz - može se jesti sa svježe narezanim povrćem, krekerima, pita kruhom...

image
Privatni album

Sastojci:

- blok feta sira

- 2 žlice sirnog namaza (mi smo koristili abc sir)

- sok 1/2 limuna

- 3 režnja češnjaka

- začinsko i svježe bilje po želji (majčina dušica, ružmarin, bosiljak...)

- 1 žlica maslinova ulja

Svi se sastojci izmiješaju u blenderu ili štapnim mikserom, a prilikom serviranja namaz se polije maslinovim uljem. Namaz može u hladnjaku stajati do nekoliko dana, lagan je i niskokaloričan.

image
Privatni album
20. travanj 2024 02:25