Overlay
Gdje ćete za vikend?

Nevjerojatno lijepa lokacija oko koje se pletu mistične legende: isplanirajte izlet u prirodu, imamo ideju za pravu avanturu

Piše Stil
Foto Tulove grede/Mario Jurina
23. listopada 2020. - 09:23

Jeste li već primijetili kako nam svaki listopad pokloni nekoliko jako lijepih dana, gotovo rujanski vedrih i toplih? Ako niste, znači da ih svaki put propustite dobro iskoristiti. Kako vam se to ne bi opet dogodilo, isplanirajte kako provesti vrijeme u prirodi. Naš je prijedlog: zaputite se u planine dok još nije previše hladno. Ekipa s Hiking Croatia i ovog nam je puta dana odličan prijedlog mjesta za izlet pa nas nagovaraju da se zaputimo na Tulove grede.

Tulove grede impozantan su krški fenomen smješten u Parku prirode Velebit, u blizini ceste Obrovac-Sveti Rok. Sastoje se od izrazito strmih vapnenačkih stijena koje dosežu čak 1120 metara nadmorske visine. Uz te su stijene vezane narodne predaje prema kojima su se ondje zmajevi legli iz jaja,  dok su u samim stijenama živjele nevidljive velebitske vile. Možda je najopakije od svih bića koja se spominju mistična Crna kraljica koja je donosila nesreću, no baš po njoj se zove plalninski prijevoj Kraljičina vrata.

image
Tulove grede/Mario Jurina

S južne, pak strane Tulovih greda prekrasna je vrtača Dolac, jedna od lokacija na kojima je tijekom 60-ih po romanima Karla Maya sniman serijal filmova o Winnetouu.

Otprilike kilometar i pol dug uspon do vrha Tulovih greda počinje kod kamenog burobana i nije pretjerano zahtjevan, uvjeravaju nas, premda zahtijeva određen stupanj spretnosti jer vodi preko strmih i vrlo uskih djelova na kojima se treba koristiti sajlama i rukama. Osim toga, kako je velik dio područja oko staze još uvijek minski sumnjiv, više je nego preporučljivo držati se zadanog puta. 

image
Tulove grede/Mario Jurina

Međutim, uspon na Tulove grede itekako se isplati jer pogled s vrha je nezaboravan. Vide se Novigradsko i Karinsko more, Maslenički most, mnoštvo jadranskih otoka a posebno je lijep pogled prema jednom od najljepših vrhova Velebita, Svetom brdu

23. travanj 2024 20:56