Overlay
jesenski okusi

Najdraža pita slavnog detektiva: imamo recept za kolač kojeg je bratu ispekla Enola Holmes, upravo sad je nabolji trenutak za isprobati ga!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Netflix
17. listopada 2020. - 15:35

Ako ste pogledali film o Enoli Holmes, mlađoj sestri slavnog detektiva Sherlocka, ili ste barem vidjeli najavne spotove, jasno vam je da ona baš i nije djevojka koja peče pite. No, jednu ali vrijednu ipak zna ispeći: Sherlockovu najdražu, od šljiva. Onih tamnih, koje su upravo na vrhuncu sezone i kao da nas dozivaju da ih ubacimo u kolače i domaće džemove.

Ljubitelji pita, Enole i Sherlocka bacili su se na rekonstrukciju recepta s kojim se Enola hrabro uhvatila u koštac, nećemo vam reći zašto, za slučaj da niste gledali film, a jedna od mnoštva verzija nam se baš svidjela pa vam je prenosimo. U receptu nisu navedeni sastojci ni upute za tijesto, no nedavno smo vam objavili provjereni domaći pa se slobodno poslužite njime.

Enolina pita od šljiva

1 gotovo tijesto za pitu

Za nadjev:

4 šalice narezanih šljiva 

1/2 šalice šećera

 1/4 šalice  brašna  

1/4 žličice soli

 1/4 žličice mljevenog cimeta

 1 žlica limunovog soka

Za mrvice:

1/2 šalice šećera

1/2 šalice brašna

1/4 žličice cimeta

1/4 žličice muškatnog oraščića

3 žlice hladnog maslaca

Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup za pite.

Promiješajte sastojke za nadjev pa ih ubacite na tijesto. 

Za mrvice u maloj zdjeli kombinirajte šećer, brašno, cimet i muškatni oraščić. Dodajte narezani maslac pa miješajte rukama dok smjesa ne postane nalik na grube mrvice.

ospite ih po nadjevu i pecite 50-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Zadnjih 20-ak minuta pokrijte rubove pite kako ne bi izgorili.

25. travanj 2024 06:14