Overlay
ukusno i mirisno

Morat ćete polizati prste: imamo recept za neodoljivo sočnu i ukusnu piletinu, tajna je u mješavini začina i osobitom načinu posluživanja

Piše Stil
22. listopada 2020. - 14:32

Piletina je uistinu sjajna namirnica, tako je svestrana, lako dostupna i relativno jednostavna za pripremu pa se njenog spremanja hvataju i početnici. Sigurni smo da vam je često na jelovniku, no kad se zaželite malo drugačijeg i posebnijeg jela s piletinom u glavnoj ulozi, isprobajte recept koji vam donosimo u nastavku.

Riječ je o bliskoistočnom jelu naziva musakhan, koje se sastoji od dobro začinjene pečene piletine položene na tanku pogaču koja upija sve slasne sokove. Jelo se, prema palestinskoj tradiciji, poslužuje na sredini stola i jede rukama. Kako ćete ga vi jesti, to prepuštamo vama, a evo vam i recept vrijedan isprobavanja.

Mirisni musakhan

oko 1 kilogram pilećih bataka i zabataka

1⁄4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1½ žličica mljevenog začina sumac

 1⁄2 žličice pimenta

1⁄2 žličice mljevenog kima

1⁄4 žličice mljevenog cimeta

3 žlice limunovog soka

4 srednja češnja češnjaka, grubo zgnječena

1 1⁄2 žličice soli 

1⁄4 žličice svježe mljevenog crniog papra

2 velika crvena luka

2 žlice pinjola 

naan pogača ili arapski kruh od tabuna

 1⁄4 šalice grubo nasjeckanog lista peršina

Zarežite svaki komad mesa nekoliko puta pa ih stavite u veću posudu i prelijte uljem. Pospite začinima pa ih utrljajte u meso. Dodajte luk narezan na listiće pa sve pokrijte i ostavite sat dva da se okusi prožmu.

Potom postavite rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrijte je na 175 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite aluminijskom folijom, a zatim dodajte piletinu. Luk rasporedite po limu, a dodajte i marinadu iz posude u kojoj je bilo meso.

Pecite dok pileća koža ne dobije lijepu zlatnu boju, a sok koji curi iz mesa kad ga probodete ne postane bistar, 50–60 minuta.

Pečeno meso ostavite da se odmori kako bi se sokovi rasporedili a za to vrijeme stavite kruh na čisti lim i prebacite ga u pećnicu da se zagrije i lagano tostira.

Preprecite pinjole.

Na pladanj za posluživanje poslažite kruh, prekrijte ga mesom i lukom te pospite pinjolima i nasjeckanim peršinom. Sve pokapajte sokom od pečenja i dodajte još malo maslinovog ulja.

17. travanj 2024 06:26