Overlay
prava mjera

Koliko parmezana staviti na ‘paštašutu‘? Malena proždrljivica koja je osvojila Instagram navela nas je da se zapitamo, nismo znali da je pitanje tako kontroverzno

Piše T.S.M.
22. rujna 2022. - 15:42

Kaže se da u životu treba imati mjeru. Ipak, ponekad je baš slatko kad se ta mjera prekorači. Kao u slučaju preslatke curice s videa koji je osvojio društvene mreže - malena proždrljivica na je svoju ‘paštašutu‘ stavila toliko bezobrazno puno parmezana, toliko bezobrazno se pritom unaprijed radujući trenutku kad će zagrabiti prvi zalogaj da je upravo bezobrazno ako vam se nije pojavio osmijeh na licu dok je gledate. Evo, pogledajte.


 

 

Njen nas je slučaj naveo da se zapitamo koliko bi zapravo parmezana trebalo staviti na ‘paštašutu‘, a potraga za odgovorom otkrila nam je kako je riječ o poprilično kontroverznom pitanju. Eto, nismo ni znali. Recimo, na Quori, platformi na kojoj možete pitati, ali i odgovoriti, na pitanja koja bi prosječnoj osobi rijetko uopće pala napamet, oko ove se teme povela poduža rasprava, a odgovori idu iz krajnosti u krajnost.

Pročitali smo, između ostalog, kako Talijani zapravo uopće ne stavljaju parmezan na manistru. Netko je replicirao ustvrdivši "Neki Talijani to imaju naviku činiti po defaultu. Zreli sir dodaje umami jelu". Pa je netko napisao da je točno da stavljaju, ali nikako parmezan iz kesice, nego sami ribaju što kavlitetniji Parmigiano Reggiano. Onda je netko drugi napisao da ribaju Pecorino, što je prisnažio jedan obožavatelj man istre talijanskih korijena: "Moja obitelj rodom iz Rima stavlja Pecorino Romano na skoro svaku tjesteninu koja zahtijeva sir. Meni je Parmigiano na tjestenini čudno bljutav". Pa je netko treći objasnio kako se na različita jela ribaju različite vrste sira te je čak specificirao koja vrsta manistre ‘pita‘ koju vrstu sira - evo, na primjer, orecchiette sa šalšom od poma ‘traže‘ sir cacioricotta, dok uz tjesteninu bolognese pašu i Parmigiano i Pecorino. Ono što je osobito naglasio je da neke vrste manistre ne trpe nikakvu vrstu sira, poput omiljene paste alle vongole, odnosno tjestenine s kućicama.

Dok je većinu onih koji su se upustili u odgovaranje ponijela ljubav prema manistri (i siru) pa su odgovarajući fantazirali o okusima, lijepili recepte i fotografije jela, neki su se ipak pridržavali postavljenog pitanja pa su odgovorili koja je količina, po njima, ‘prava‘. Naravno, pri tome je svatko odgovorio po svom guštu, a osobito nas se dojmio jedan koji voli posuti obilati sloj parmezana po manistri, pa čim ga nestane dodati novi sloj.

Odgovor koji nam je nekako imao najviše smisla, i s njim ćemo zaključiti, jer vrije nam voda za manistru, je ovaj: "Sira na tjestenini treba biti točno toliko da naglasi okus jela, a ne da ga prekrije. I treba biti svježe nariban".

 

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

20. travanj 2024 07:52