Overlay
usporedite, guštajte

Jesu li bolji tradicionalni dalmatinski njoki ili inovativni, od tikve? Nudimo vam dva recepta za usporedbu, kao i trik za najukusnije njokiće ikad

Piše Tea Sumić Miletić
15. studenog 2020. - 11:50

Tko ne voli njoke? Samo onaj tko nije probao prave, domaće, s ljubavlju spremljene, strpljivo valjane - preko "gratakaže" ili vilice, već prema ukusu - kratko kuhane, tek toliko da isplivaju i potom prelivene dobrim, dugo kuhanom šugom.

Mljac.

A kad bi vas pitali od čega su vam najdraži njoki sigurno biste k'o iz topa ispalili: Pa od krumpira, od čega drugog! To bi značilo da niste probali druge varijante ovog jela, možda čak ni čuli za njih.

Priznajemo, i sami smo bili skeptični i dugo smo se opirali takvoj ideji, no kad smo jednom probali, otvorile su nam se oči. I usta!

No, ne slušajte vi nas, što mi znamo o vašem ukusu u spizi, najbolje vam je usporediti pa samostalno zaključiti. Evo vam stoga dva recepta , jedan tradicionalni s krumpirom u glavnoj ulozi i drugi inovativni s tikvom pa isprobajte i uživajte.

Tko zna, možda rezultat na kraju bude 1:1.

Za sve one koji su se uželjeli domaćih njoka, a ne znaju ih (dobro) napraviti sami, 'užicali' smo recept i savjete od poznatog splitskog kuhara Pere Savanovića.

Pero nam je otkrio starinski recept po kojem su njoke radile još njegova baka i mama, zbog čega je na njega, kako nam je priznao, posebno ponosan. Recept je izdašan pa ćete s ovom količinom imati dovoljno njokića i za 'u led'.

Tradicionalni dalmatinski njoki 

1000 grama krumpira

300 grama brašna

1 jaje

1 žlica ulja

1,5 prstohvat soli

po želji malo muškatnog oraščića

Priprema :

Krumpire operite i stavite kuhati. Kada vilica ulazi u krumpire, izvadite ih iz vode i još vruće ogulite.

Na radni stol stavite malo brašna, a krumpire propasiraj kroz "pašabrod". Dodajte im jaje, ulje i sol. Postepeno dodajte brašno pa fino izmjesite i napravite u kuglu.

Od kugle izrežite manje dijelove i valjajte ih u dužinu, kao zmije. Režite ih na željenu veliču pa svakog provucite preko ribeža. Lagano ih pospite oštrim brašno i stavite na tacnu.

Zakuhajte slanu vodu pa kuhajte njoke. Čim isplivaju gotovi su.

Prelijte ih uljem ili rastopljenim maslacem i spremni su za serviranje ili ubacite u umak. 

Njoki od tikve

500 grama tikve hokkaido ili butternut

oko 400 grama brašna

2 jaje

75 grama maslaca

muškatni oraščić, sol

Očistite i narežite tikvu pa ju skuhajte ili ispecite u pećnici. Usitnite vilicom.

Dodajte joj ostale sastojke i zamijestite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna.

Ostavite ga da malo počiva pa radite njoke na klasičan način ili ga razvaljajte na oko prst debljine i režite po želji. Kuhajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.

Trik za najukusnije njoke

Za osobito ukusne njoke krumpir ili tikvu umjesto kuhanja u vodi, ispecite u pećnici. Trebat ćete dodati manje brašna pa će njoki biti manje žilavi (jer žilavi su zbog glutena u brašnu, koji tijestima daje elastičnost, a to nam u ovom slučaju ne odgovara). Iz istog razloga tijesto miješajte ručno, a ne mikserom.

19. travanj 2024 17:10