Overlay
hit s instagrama

Imamo recept za desert pun otopljene čokolade: zbog ove je pite zavladalo oduševljenje, ispecite je i vi! Uopće nije teško, sastojke vjerojatno imate

Piše Stil
7. studenog 2020. - 20:04

Ostavite sve što radite, imamo recept koji ne trpi odgodu. Ništa "Ma sutra ću", ništa "A šta ja znam...", ništa oću-neću. Pročitajte, memorirajte, nabavite što vam nedostaje, a po svoj prilici sve već imate, i pravac u kuhinju. Rezultat će biti prefina čokoladna pita, puna otopljene čokolade - rječju, savršenstvo. Evo vam i dokaz s Instagrama:

Objavu je u samo 12 sati vidjelo preko 70 tisuća ljudi, a komentari bi mogli zabrinuti nutricioniste jer ispada da je sve o čemu ljudi sanjaju samo čokolada i to puno nje. No, gubimo vrijeme na prazne priče. Bacimo se radije na pečenje kolača. Evo recepta.

Domaća pita s čokoladom

sastojci:

1 tijesto za pitu (evo vam recept ovdje) ili kupovno tijesto, može i lisnato

1 razmućeno jaje za premazivanje

 vanilin šećer

 4 velika jaja

300 grama šećera

45 grama kakao praha

2 žličice zrnca instant kave

1/2 žličice soli

10 žlica otopljenog maslaca

1 žlica likera od lješnjaka (nije obavezno)

2 žličice ekstrakta vanilije

90 grama komadića čokolade

Za kremu od lješnjaka:

240 grama slatkog vrhnja

1 žlica pravog javorovog sirupa ili meda

2 žličice ekstrakta vanilije

1 žlica likera od lješnjaka (nije obavezno)

1. Postavite stalak u donju trećinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva

 2. Stavite tijesto za pitu u okrugli kalup. Rub kore premažite razmućenim jajetom, a zatim pospite vanilin šećerom. Dno tijesta lagano izbockajte vilicom. Obložite koru papirom za pečenje i napunite utezima za pite, grahom ili rižom. Zamrznite 10-15 minuta. Pecite 20 minuta.

3. Uklonite utege za pitu i nastavite peći dok kora ne postane zlatna, oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice. Smanjite temperaturu pećnice na 175.

4. Umutite jaja i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte kakao u prahu, instant kavu i sol. Umutite otopljeni maslac, liker od lješnjaka i vaniliju dok ne postane glatko. Dodajte komadiće čokolade. Smjesu ulijte u pečenu koru.

5. Pecite 45-55 minuta, dok smjesa ne naraste, ali je i dalje tekuća u sredini. Što duže pečete, to će vaša pita biti čvršća, pa vrijeme pečenja prilagodite svom ukusu.

6. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Ostavite da se ohladi 20-30 minuta, a zatim pitu poslužite uz kremu od lješnjaka koju ćete dobiti kad lagano umutite vrhnje pa mu dodate javorov sirup, liker od lješnjaka (ako koristite) i vaniliju. Tucite dok ne postane pahuljato.

27. travanj 2024 00:57