Overlay
Desert za deset

Imamo odličan recept za pitu sa šljivama, poslužite je sa sladoledom i uživajte u punoći okusa voća i finih začina

Piše Stil
Foto Shutterstock
31. srpnja 2020. - 17:43

Obožavamo pite. Eto, ne sramimo se priznati. Lako se pripremaju, još lakše nestaju s tanjura. Ljeti ih baš volimo raditi od voća, a još su nam veći užitak poslužene sa sladoledom.

No dosta o nama i našim gulozarijama, evo recepta za jednhu stvarno dobru pitu sa šljivama. Po mogućnosti sorte mirebelle, jer su jako slatke i aromatične.

Sočni cobbler sa šljivama

tijesto:

350 grama brašna

na vrhu noža praška za pecivo

200 grama maslaca

150 grama šećera

1 vanilin šećer

1 cijelo jaje

nadjev:

750 grama šljiva mirabelle

1 vaninilin šećer

grubi šećer za posipanje

mljeveni topli začini poput cimeta, klinčića i kardamoma

korica naranče

Za nadjev narežite šljive na polovice i odstranite koštice. Volite li slađe, dodajte malo šećera, a šećera će vam, oko 100 -150 grama trebati i ako umjesto sorte mirebelle koristite druge vrste šljiva, koje pečenjem postaju nešto kiselije. Dodajte i vanilin šećer, a po želji koricu naranče te začine.

Polovicu tijesta razvaljajte i položite u posudu za pečenje pa na njega stavite nadjev. Ostatak tijesta razvaljajte pa narežite na manje komade - nožem, čašom ili kalupima za kekse. Poslažite po vrhu i, po želji, pospite grubim šećerom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta, a primijetite li da korica prebrzo hvata boju, pokrijte ju folijom pa otkrijte 5 minuta prije kraja pečenja. Poslužite sa sladoledom od vanilije.

18. travanj 2024 09:46