Obožavamo pite. Eto, ne sramimo se priznati. Lako se pripremaju, još lakše nestaju s tanjura. Ljeti ih baš volimo raditi od voća, a još su nam veći užitak poslužene sa sladoledom.
No dosta o nama i našim gulozarijama, evo recepta za jednhu stvarno dobru pitu sa šljivama. Po mogućnosti sorte mirebelle, jer su jako slatke i aromatične.
Sočni cobbler sa šljivama
tijesto:
350 grama brašna
na vrhu noža praška za pecivo
200 grama maslaca
150 grama šećera
1 vanilin šećer
1 cijelo jaje
nadjev:
750 grama šljiva mirabelle
1 vaninilin šećer
grubi šećer za posipanje
mljeveni topli začini poput cimeta, klinčića i kardamoma
korica naranče
Za nadjev narežite šljive na polovice i odstranite koštice. Volite li slađe, dodajte malo šećera, a šećera će vam, oko 100 -150 grama trebati i ako umjesto sorte mirebelle koristite druge vrste šljiva, koje pečenjem postaju nešto kiselije. Dodajte i vanilin šećer, a po želji koricu naranče te začine.
Polovicu tijesta razvaljajte i položite u posudu za pečenje pa na njega stavite nadjev. Ostatak tijesta razvaljajte pa narežite na manje komade - nožem, čašom ili kalupima za kekse. Poslažite po vrhu i, po želji, pospite grubim šećerom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta, a primijetite li da korica prebrzo hvata boju, pokrijte ju folijom pa otkrijte 5 minuta prije kraja pečenja. Poslužite sa sladoledom od vanilije.