Overlay
PROMO

Carstvo vrhunskog steaka: doznali smo gdje možete pojesti najkvalitetnije komade mesa po povoljnim cijenama

Piše V.O.
Foto Ante Čizmić/Cropix
22. listopada 2020. - 08:00

Ako ste ljubitelj mesa, ili to tek planirate postati, postoji jedno mjesto u Splitu koje naprosto ne smijete zaobići. No, prvo važna napomena! Pod pojmom "meso" ne mislimo na šnicele, naravne odreske, medaljone, pljeskavice, ćevapčiće, kobasice… Ne, ovdje nema mjesta za te namirnice. U restoranu "Chops Grill" njeguje se ona prava kultura mesa, kojom caruju samo najbolji odabrani komadi rib eye, T-bone, tomahawk, strip loin, biftek…

Onima koji će rukom odmahnuti na to spominjući cijenu samo ćemo povući paralelu s ribom. Ovo prije spomenuto vam je, naime, poput oborite ribe, i to prve klase. U "Chops grillu" se posebno brinu o tome da njihovo meso bude baš – prvoklasno. Radi se o odabranim komadima iz Urugvaja, Argentine, Irske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Japana. A gdje je domaće? Pa sve je tamo domaće osim – mesa. Razlog je jednostavan. Radi se o vrhunskim komadima i vrhunskoj govedini, a toga u Hrvatskoj – nema. Točnije, nema dovoljno, barem ne u količinama koje bi mogle zadovoljiti kapacitete restorana.

– Klasa i vrsta goveda nije pogodna za ovakve "cutove", odnosno za rezanja i pripremu mesa na tomahawk, rib eye, strip loin način. Zbog toga uvozimo meso. Ali tijekom godina rada uspostavili smo ekskluzivan krug dobavljača i time smo osigurali samo najbolje meso. Svaki komad ima svoj certifikat i iznimno smo izbirljivi glede toga – objasnila nam je voditeljica "Chops Grilla, Jasmina Kruščić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Naime, da kratko uvedemo čitatelje – vrhunsko je meso sirovina, baš poput zlata – i njegova se cijena svako malo ponovno određuje, a ponuda varira na tržištu. Najbolji primjer toga je ekstremno popularna (i skupa) wagyu govedina, koju imaju u Chops Grillu (u sezoni je na meniju, van sezone na zahtjev). I to onu originalnu, japansku.

– U nabavi kilogram wagyu govedine ide preko dvije tisuće kuna. A, ono se inače poslužuje u manjim komadima budući da je meso dosta masno, samim time i kvalitetno. Teško je naći komad Wagyua ispod sto eura, ali mi smo išli ispod te cijene. Onaj tko zna što želi, itekako će se odlučiti za wagyu govedinu, a nama on dolazi s posebnom putovnicom (svi podaci o govedu) budući da se u drugim zemljama također uzgaja i prodaje wagyu, naročito u SAD–u.

No, to meso je opet različito u odnosu na ono što dolazi iz Japana i koje mi nudimo našim gostima. Tog mesa nema puno i teško ga je dobiti i nešto većim količinama, naročito u Hrvatskoj. Ali nije ni wagyu nama uvijek dostupan budući da prodajemo isključivo japanski – kazala je Kruščić s kojom smo popričali u iznimno ugodnoj atmosferi restorana koji se smjestio na vrhu Marmontove, ali u iznimno mirnom kutku, tako da intimne i mira ne nedostaje.

U međuvremenu smo upoznali i glavnog kuhara Ivana Nikolića kao i grill majstora Marka Grcića. Svaki restoran ima jednog glavnog kuhara, a ovdje u kuhinji glavnu riječ vodi Ivan, dok je stari lisac Marko glavni za grillom. Razlog? Grill, onaj kvalitetni, na kojem se pripremaju već spomenute mesne delicije je svijet za sebe. To je mesni kozmos u kojem se u vatri kreacije rađaju najukusniji komadi i gdje svaki, pomno odabrani komad mesa, dobije svoj finalni oblik. Tajni pripreme mesa je puno, a Marko svoje, kako kaže, čuva do groba.

Tajne dobrog grilla

– Eh, pa svaki grill majstor ima svoje tajne. Tako i ja. I ne govorim ih nikome! Nema šanse. To su moji asovi i ja ih čuvam i radi toga mi se ljudi i javljaju s pohvalama… I moj kolega koji me mijenja također ima svoje adute… – kazao je Marko koji je u Chops Grill stigao 2014. godine. Nikolić i Kruščić su tamo od početka – od 2013. godine.

image
Ante Čizmić/Cropix

Marko je otišao pripremiti meso, a do nas se odjednom došuljao miris koji, ako već niste gladni, dobro baca u "debulecu". I koji nas je vodio do grilla.

– Žerava – pitamo neuko?

– Nikako. Najbolja je živa vatra, ali dvojica bi trebala je održavati. Ja meso pripremam na najboljoj zamjeni – vulkanskom kamenu. To ti je to – kazao je Marko vješto manevrirajući tomahawk odreskom iznad gradela, posebno oblikovanih tako da mast ne pada po vrelom kamenju, a sve kako bi se spriječio specifičan miris mesa.Jesu li domaći gosti razvili "nepce za meso" pitali smo potom Jasminu. Znaju li što žele?

– Najviše se traži argentinski rib eye najviše jer naši ljudi povezuju Argentinu s dobrim mesom. Što je i istina… A, netko tko želi kušati nešto drugačije, poseban rib eye koji se topi u ustima uzet će američki. No, biftek je najsigurniji izbor za one koji prvi puta dođu u ne znaju što bi točno.

Mada, sve naše osoblje je itekako educirano ne samo vezano za ponudu, već o mesu općenito, tako da je i poželjno da gost popriča ili s konobarom ili s hostesom o vrstama mesa, njihovom spremanju i što sve mogu očekivati. Tako će recimo, ako nekoga zanima što je strip loin osoblje odmah znati pojasniti koje je to meso, s koje pozicije, kako i koliko je odležano… Također će preporučiti i vino koje se biti idealno usklađeno s obrokom – kazala je Jasmina.

Vrhunski Wellington

U, međuvremenu smo sjeli za stol a pred nama su se našli Wellington govedina francuske pasmine charolaise, te irski tomahawk i irski rib eye. Upravo je Wellington jedno od "trademark" jela Chops Grilla kojim se najviše ponose, i budući da smo ga kušali, možemo samo potvrditi da imaju zašto. Radi se, naime, o iznimno kompleksnom mesnom jelu gdje se u pripremi ne smije "zeznuti" niti malo. Mogli smo ga samog jesti, no pire od tartufa kojeg nam je chief Nikolić pripremio nas je u kombinaciji okusno potpuno "izbio". Tomahawk i rib eye koji su potom uslijedili samo su dodatno zapečatili našu odluku o povratku Chops Grill, a njihova ponuda koja je startala samo nas je još više požurila u toj odluci.

- Jesen i zima u Chops Grill Steak & Seafood restoranu uvijek donosi nova i divna kulinarska iznenađenja. Kako i prethodnih godina i ove godine smo se potrudili da naša ponuda bude kreativnija i svakako drugačija. Chopsylitious ponuda sadržana je u tri slijeda; odabirom predjela i deserta po želji, cijena za vaš odabrani meni ovisi o izboru glavnog jela. Pružamo svim našim gostima da kreiraju meni "po svom guštu" i uživaju u vrhunskim delicijama za čije recepture kuhari inspiraciju pronalaze dijelom u tradicionalnoj kužini te dijelom u receptima sa svih strana svijeta. Osjetite i okusite Chopsylitious magiju u ugodnom ambijentu #ChopsGrill restorana... - kazala je Kruščić.

Naravno, još je drugih jela uključeno u ovu prihvatljivu ponudu, na vama je samo da se odlučite dobro jesti i guštati.

Svoje mjesto možete rezervirati na info@chops-grill.com ili na broj 091 365 0000.

Chops Grill možete pratiti i na društvenim mrežamam, ovo je njihov Instagram, a ovo Facebook

20. travanj 2024 04:07