Overlay
legende

Tri filma o glazbenim legendama koja jedva čekamo pogledati: fascinirali su nas glazbom i privatnim pikanterijama, napokon ćemo doznati više...

Piše Stil
5. studenog 2020. - 10:19

Za ljubitelje dobrog filma i dobre glazbe nema bolje stvari nego kad se to dvoje objedini pa nas uistinu vesele najave poput ovih. Uskoro ćemo moći doznati više o glazbenim legendama koje su nas fascinirale glazbom, ali i pikanterijama iz privatnog života.

Kako smo nedavno najavili, u kina te na VOD 25. studenog stiže "Stardust", film o Davidu Bowieu s Johnnyjem Flynnom u glavnoj ulozi. Film se fokusira na američku turneju iz 1971. godine i ono što je dovelo do toga da je Bowie izumio lik Ziggyja Stardusta. Režiju "Stardusta" potpisuje Gabriel Range, a producirali su ga Paul Van Carter, Nick Taussig i Matt Code, prema scenariju koji je zajedno s Christopherom Bellom napisao Range. Bowieja glumi Johnny Flynn (gledali smo ga u Emmi), a u sporednim ulogama su Jena Malone i Marco Maron.

Oskarom nagrađivani redatelj Todd Haynes snima dokumentarni film o kultnoj avangardnoj grupiThe Velvet Underground.  Najavljeno je to, doduše, još 2017., no projekt je malo zapeo. Sada su konačno objavljeni detalji o filmu, kratko i jasno naslovljenom "The Velvet Underground", pa se ima smisla nadati da se stvari ipak kreću. Producenti su Christine Vachon, Julie Goldman, Christopher Clements, Carolyn Hepburn i David Blackman.

Prema najavama, Haynes namjerava objasniti kako je grupa kojom je upravljao Andy Warhol te je imala status "kućnog benda" njegovog studija The Factory, postala kulturološki kamen temeljac čiji se pečet i danas osjeća u umjetnosti i uličnoj kulturi.

U prosincu bi na Netflix trebao doći film o legendarnoj Ma Rainey, jednoj od najranijih afroameričkih profesionalnih blues pjevačica i jednoj od prvih čiji je glas snimljen na ploču. Nazivali su je Majkom bluesa, a bila je poznata po svojim moćnim vokalnim sposobnostima, energičnoj dispoziciji, veličanstvenom fraziranju i osobitom, vrlo emotivnom stilu pjevanja. O Ma Rainey, koju će u nadolazećem filmu glumiti Viola Davies, je kružila neobična priča da je otela pjevačicu Bessie Smith i prisilila je da bude dio njenog benda. Bessiena sestra je to kasnije opovrgnula, no priča je ostala.

Film "Ma Rainey's Black Bottom", usredotočen na sudbonosno snimanje ploče "Mother of Blues" u Chicagu 1927. je režirao George C. Wolfe, a napisao ga je Ruben Santiago-Hudson, prema istoimenoj drami Augusta Wilsona. Snimljen je u produkciji Denzela Washingtona, Todda Blacka i Danyja Wolfa, a u njemu glume Viola Davis i Chadwick Boseman (u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi), dok su u sporednim ulogama Glynn Turman, Colman Domingo i Michael Potts. Film bi trebao biti objavljen 18. prosinca u izdanju Netflixa.

19. travanj 2024 05:09