Overlay
Stop dosadi

Splićanka Zorana ima super hobi zbog kojeg joj se nije bilo teško voziti 25 sati do Madrida kako bi se ogledala s takmacima iz cijelog svijeta

Piše Marija Mlačić
Foto Shutterstock
13. studenog 2020. - 16:50

Tijekom pandemije kad se nismo uzrujavali mahom smo se dosađivali, ali zbog toga je naša kreativnost u pronalaženju zabave konačno izašla na vidjelo. Izvadili smo iz ormara društvene igre koje su godinama skupljale prašinu, pročitali knjige koje su nam dugo bile na popisu i organizirali ormare u kojima se gomilala stara odjeća. Prije par godina i među slavnima pojavio se trend kupovanja bojanki za odrasle, a sada smo uočili da se mnogi okreću još jednom hobiju koji smo donedavno povezivali s djetinjstvom. Riječ je o slaganju puzzli, a iznenadilo bi vas kolikom ponudom odgovaraju proizvođači i kakve sve slike možete stvoriti dok sebi skraćujete vrijeme bez da napustite svoja četiri zida.

U rujnu prošle godine tako je organizirano i prvo svjetsko natjecanje u slaganju puzzli u Španjolskoj. Ne morate se čuditi ako za njega niste nikada čuli, dalek je put dok to postane olimpijska disciplina, ali isto tako se ne brinite, jedna mlada Splićanka branila je boje Lijepe naše.

Zorana Vukoša ima 25 godina i u trenutku kada se natjecanje održavalo bila je na studentskoj praksi u Parizu. Inače je studirala bioinformatiku u Amsterdamu, a na preddiplomskom je pohađala fakultet u Zagrebu. Što povezuje za nju sve ove gradove i što to nosi sa sobom gdje god da išla? Uvijek se opušta i zabavlja uz svoj omiljeni hobi.

image
Privatna arhiva

-Od ranog djetinjstva sam voljela slagati puzzle, ponekad bi u istom danu čak više puta presložila istu. Najčešće sam ih slagala sama, a ponekad bi mi se pridružio moj stariji brat Dražen. Jedna od najdražih slika za slaganje bila mi je vizura Pariza pa me možda baš to nagnalo da se u jednom periodu odselim u taj grad, smije se Zorana.

Priča nam kako se tijekom života u Amsterdamu raspitivala postoje li nekakva natjecanja, u svemu voli istaknuti svoj takmičarski duh, ali potraga je završila bezuspješno. U jednom trenutku čak je razmišljala da nešto slično sama organizira, ali zahtijevalo bi to puno posla i vremena kojeg uz brojne druge obaveze nije imala. Srećom kada je sljedeći put provjerila otkrila je da se ne samo održava natjecanje, već da se radi o prvome na svjetskoj razini koje nije mogla propustiti.

image
Privatna arhiva

-Javila sam se organizatoru i na veliku sreću bilo je još slobodnih mjesta. Počela sam razmišljati kako doći na lokaciju, a jedina opcija bila je 25-satno putovanje autobusom od Pariza do Madrida. Nije mi bio problem voziti se jer sam se jako radovala natjecanju i razmišljala cijelo vrijeme o njemu. Ipak nisam mogla ni zamisliti kolika će biti razina spremnosti drugih natjecatelja. Neki od njih trenirali su svaki dan po nekoliko sati što se pokazalo na njihovom boljem plasmanu, malo je ljuta na sebe Zorana.

Zahvaljujući natjecanju Vukoša je nedavno dobila mail od organizatora u kojem su joj obznanili kako je ona postala neslužbena predsjednica Hrvatskog puzlaškog saveza kojeg je tako odlučila i osnovati pa poziva sve zainteresirane da se uključe.

A izbor puzzli koje možete nabaviti je gotovo pa neograničen. Možete naći slike s motivima iz animiranih filmova, fotografije raznih svjetskih lokacija, reprodukcije umjetničkih djela i još štošta. Mi smo poslušali Zoranin savjet i složili jednog kapitalaca od 1000 komada, i moramo priznati da nam je jasno što je kod puzzli tako privlačno, riječ je o idealnoj metodi za opuštanje za sve nas kojima meditacija ne polazi za rukom.

19. travanj 2024 12:50