StoryEditor
Više od sportaispred svog vremena

Bitku s koronavirusom izgubio je i čovjek koji je unatoč teškom tjelesnom hendikepu ostavio neizbrisiv trag u jednom od najzahtjevnijih sportova

7. travnja 2020. - 20:26
Ilustracija/AFP

Povod za novi tekst iz serijala "Više od sporta" nažalost je smrt legendarnog igrača američkog nogometa Toma Dempseyja koji je u subotu izgubio bitku s koronavirusom i preminuo u staračkom domu u New Orleansu u dobi od 73 godine.

Dempsey nije bio bilo kakvi igrač, on je naime rođen bez desne šake i bez prstiju na desnom stopalu. No to ga nije spriječilo da radi ono što voli pa je tako već od srednje škole krenuo igrati američki nogomet.

S obzirom na svoju krupnu građu, na fakultetu je igrao na poziciji defenzivnog linijaša, dok je pri prijelazu u NFL postao kicker, a svoj hendikep je nadomjestio specijalno dizajniranom desnom kopačkom.

Profesionalnu karijeru započeo je u New Orleans Saintsima, a još je igrao za Philadelphia Eaglese, Los Angeles Ramse, Houston Oilerse i Buffalo Billse. Iako je u Saintsima proveo samo dvije sezone, tamo je ostavio najveći trag i ušao u njihovu kuću slavnih.

U svojoj prvoj sezoni 1969. uvršten je u Pro Bowl momčad, što je NFL inačica All Star ekipe, a godinu kasnije ušao je u povijest i postavio rekord koji je srušen tek 2013. godine.

Dempsey je u studenom 1970. pogodio field goal sa 63 jarda udaljenosti, što je bilo za sedam jardi više od dotadašnjeg rekorda. Taj pothvat posebno fascinira ako uzmemo u obzir da su kickeri u to vrijeme loptu udarala vrhom stopala i gotovo iz mjesta, za razliku od nogometne tehnike koja se posljednjih nekoliko desetljeća koristi u NFL-u. A njegov pogodak ima dodatnu težinu jer je njegovoj momčadi donio pobjedu s istekom vremena.

Prvi igrač koji je izjednačio Dempseyjev rezultat bio je Jason Elam kojemu je to pošlo za rukom tek 1998., a do danas su samo tri igrača uspjela ponoviti Dempseyjev pothvat, dok je rekord srušio Matt Prater 2013., popravivši ga za samo jedan jard.

Također, treba uzeti u obzir da je Prater rekord postavio u Denveru, na stadionu koji se nalazi na otprilike 1700 metara nadmorske visine, što znači da je zrak rjeđi i da je loptu lakše ispucati daleko.

Dempseyjev pogodak sa 63 jarde izazvao je kontroverze u SAD-u jer se pojavilo mišljenje da mu je specifičan dizajn kopačke omogućio prednost u odnosu na ostale kickere koji su nosili klasične kopačke. Kada su ga novinari upitali što kaže na tvrdnje da ima nepravednu prednost pred ostalim kickerima, Dempsey je odgovorio:

- Nepravednu prednost? Hajde vi pokušajte pogoditi field goal sa 63 jarde dvije sekunde prije kraja utakmice dok nosite kockastu kopačku i nemate prste na nogama.

Ali nemojte pomisliti da je Dempsey bio umišljen ili iskompleksiran zbog hendikepa s kojim se rodio. Uvijek je samo radio svoj posao i držao se po strani, a kada su ga nakon gotovo 40 godina od rekordne večeri upitali kako će se osjećati kada se njegov rekord jednom sruši, on je samo slegnuo ramenima i rekao:

- Rekordi su tu da se ruše.

Česte kritike na Dempseyjevu kopačku rezultirale su uvođenjem pravila 1977. koje kaže da obuća koju nosi igrač s hendikepom ili umjetnim ekstremitetom na udaračkoj nozi mora imati udaračku površinu koja je identična onoj na normalnoj kopački.

No ESPN je desetljećima kasnije u svojoj emisiji Sport Science analizirao taj udarac i došao do zaključka da mu modificirana kopačka nije dala nikakvu prednost. Štoviše, manja površina kojom je udarao loptu samo mu je mogla otežati zadatak jer mu je ostavljala manje prostora za pogrešku.

Dempsey je nakon završetka karijere živio miran život u New Orleansu, ali 2005. uragan Katrina mu je poplavio dom u kojem je živio sa suprugom Carlene.

- Uragan mi je uništio mnoštvo uspomena koje sam čuvao, ali mi ne može uništiti sjećanja, rekao je tada Dempsey.

Ipak, to se nažalost pokazalo netočnim, jer je Tom 2013. obolio od demencije te su mu dijagnosticirana višestruka oštećenja na mozgu.

Dempseyju je 30. ožujka potvrđena zaraza koronavirusom, a još 14 osoba iz njegovog staračkog doma bilo je pozitivno na COVID-19. Nažalost, on je izgubio bitku s virusom koji je paralizirao cijeli svijet, ali iza sebe je ostavio jednu od najljepših sportskih priča ikada napisanih.

Tom Dempsey uvijek će imati posebno mjesto u povijesti NFL-a, a iako nije baš poznat izvan granica SAD-a, njegova priča može poslužiti svima za inspiraciju jer je unatoč ozbiljnom tjelesnom hendikepu uspio imati zavidnu karijeru u jednom od najzahtjevnijih sportova na svijetu.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 02:07