StoryEditor
Vaterpoloteška vremena

Okrugli stol o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog vaterpola: Vjerujem kako imamo najkvalitetniju momčad i da ćemo uzeti medalju na Igrama

2. srpnja 2020. - 17:42
Damir Krajač/Hanza media

Jesmo li spremni? Kako do Tokija? Što nas očekuje na HEP turniru u Šibeniku, od 24. kolovoza do 3. rujna? Utjecaj koronavirusa na sport i svakodnevicu? Što nam donosi budućnost? Na spomenuta su pitanja nastojali pronaći odgovore izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, igrači Ivan Marcelić i Lovre Miloš, te izvršni direktor HVS-a Perica Bukić, kroz panel raspravu organiziranu u zagrebačkom hotelu Antunović.

- Zbog općepoznate situacije s pandemijom dugo je trajala neizvjesnost oko nastavka natjecanja, poglavito domaćeg prvenstva. Sada smo u fazi odigravanja polufinalnih susreta. Sretni smo da vaterpolo opet živi, u ambijentu otvorenog bazena. Ovotjedni susret Mladosti i Jadrana podsjetio me na legendarni ogled spomenutih rivala početkom 90-ih, kada je domaćin u dramatičnom finalu osvojio naslov hrvatskog prvaka – konstatirao je u uvodu Perica Bukić evocirajući uspomenu na događaj u kojemu je i sam sudjelovao.

- Živimo u poremećenim vremenima. Danas smo se trebali pripremati za nastup na Olimpijskim igrama, ali zbog nastale situacije imamo posve drugačije prioritete i program rada. U fokusu nam je HEP turnir u Šibeniku (uz Hrvatsku će nastupiti i reprezentacije Italije, Španjolske i Crne Gore), kao priprema za Rotterdam (13 – 20. veljače 2021.), odnosno kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. U Nizozemskoj nas očekuje veliko iskušenje – osam utakmica u osam dana. No, vjerujem kako imamo najkvalitetniju momčad i da ćemo izboriti plasman među prve tri reprezentacije, koje će nastupiti na Olimpijskim igrama. Pomicanje olimpijskog turnira za godinu dana podrazumijevalo je i nekoliko razgovora s igračima na zalasku karijere. Srećom, kroz komunikaciju s najiskusnijim reprezentativcima (Bušlje, Joković, Garcia) spoznao sam kod njih veliku želju i strast za nastupom na Olimpijskim igrama – ustvrdio je izbornik Ivica Tucak.

Zbiljnost izolacije posebno je bila zahtjevna kod igrača. Ostali su bez bazena, treninga, utakmica...

- Za sve nas bio je to popriličan šok kada smo 8. ožujka saznali do moramo na kolektivni raspust. Život u karanteni za većinu je bio zatvor, a ne odmor – konstatirao je Lovre Miloš.

A onda je uslijedio novi ''šok'': prvenstvo je nastavljeno na otvorenim bazenima.

- U početku mi je bilo malo čudno. Iako sam godinama u Mladosti nikada nisam igrao na otvorenom. No, volio bih da i ubuduće igramo utakmice vani – predložio je vratar Mladosti, Ivan Marcelić.

Izvjesno je da će hrvatsko prvenstvo biti dovršeno, ali budućnost natjecanja u regionalnoj ligi (ponajprije zbog klubova iz Srbije) krajnje je dvojbeno.

- Na pitanje o regionalnoj ligi trenutačno nitko ne zna odgovor. Teško je prognozirati – što bi se sve moglo dogoditi za nekoliko mjeseci. Kao najrealnija opcija čini se organizacija turnira od osam najboljih klubova nakon završenih nacionalnih liga. Akutna su međutim dva problema: pitanje otvorenosti granica te dramatična financijska situacija. Hrvatski su klubovi imali novčanih problema i prije pojave koronavirusa. Bez potpore Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatskog olimpijskog odbora 80% klubova ne bi završilo sezonu – zaključio je Perica Bukić.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 20:38